A doua etapă a proiectului de retehnologizare a Staţiei de Transformare Tulcea Vest, finalizată

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" a finalizat cea de-a doua etapă a proiectului de retehnologizare a Staţiei de Transformare 400/110/20 kV Tulcea Vest, o investiţie totală de peste 100 de milioane de lei.
Economica.net - lun, 24 sept. 2018, 17:52
A doua etapă a proiectului de retehnologizare a Staţiei de Transformare Tulcea Vest, finalizată

Potrivit unui comunicat al companiei, transmis luni Bursei de Valori Bucureşti, investiţia face parte dintr-o serie mai lungă de proiecte finalizate, aflate în curs de execuţie sau care urmează să fie demarate de Transelectrica în zona Dobrogei, menite să crească siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional şi să contribuie la integrarea energiei din surse regenerabile.

„Staţia 400/110/20 kV Tulcea Vest este un nod important în reţeaua electrică de transport, fiind sursa de alimentare cu energie electrica a municipiului Tulcea, a platformei industriale ce cuprinde în principal Alum Tulcea şi şantierul naval Tulcea. Retehnologizarea Staţiei Tulcea Vest contribuie la creşterea siguranţei în funcţionare SEN în zona de sud-est prin introducerea echipamentelor noi de înaltă performanţă tehnologică, precum şi la scăderea riscului în alimentarea Dobrogei cu energie electrică”, se menţionează în comunicatul citat.

Procesul de retehnologizare a staţiei s-a desfăşurat în două etape: prima etapă în perioada 2013 – 2015 şi cea de-a doua etapă în perioada 2017 – 2018.

„Dobrogea este un pol al producţiei de energie electrică din România, o zonă strategică din punct de vedere al producţiei de energie electrică din România care asigură aproximativ 30% din totalul producţiei, fiind a doua zonă după Oltenia. De aceea, Transelectrica îşi concentrează importante eforturi investiţionale în această
zonă privind modernizarea, retehnologizarea şi mai ales dezvoltarea reţelei de electrice de transport. Mă bucur că în anul centenar al Marii Uniri marcăm investiţii importante pe care Transelectrica le-a realizat, le are în curs de realizare sau le va finaliza în următoarea perioadă”, a declarat Adrian Constantin Rusu, director general executiv, preşedinte al Directoratului Transelectrica.

Dobrogea este o zonă strategică din punct de vedere al producţiei de energie electrică, astfel încât Transelectrica se implică activ şi continuu în modernizarea şi dezvoltarea reţelei electrice de transport pentru creşterea siguranţei în funcţionare a Sistemului Electroenergetic, conform comunicatului.

În acest sens, Transelectrica a finalizat în ultima perioadă, are în execuţie şi în curs de demarare a lucrărilor un număr de şase proiecte majore cu o valoare totală de peste 390 de milioane de lei. Primul proiect presupune retehnologizarea Staţiei 400/110/20 kV Tulcea Vest, iar etapa a doua a procesului de retehnologizare a fost recepţionată în septembrie 2018. Valoarea totală a investiţiei este de 100,757 milioane de lei.

Al doilea proiect vizează retehnologizarea Staţiei 400 kV Isaccea şi este în execuţie, cu o valoare totală a investiţiei de 75,438 milioane de lei (finalizare – etapa 1 în 2019; etapa 2 în 2025).

Următoarele proiecte au ca obiect: retehnologizarea Staţiei Medgidia Sud 400/110/20kV (a fost semnat contractul de execuţie cu termen de finalizare 2021; valoarea investiţiei este de 10,681 milioane de euro); racordarea LEA 400 kV Isaccea – Varna şi LEA 400 kV Isaccea – Dobrudja în staţia 400 kV Medgidia Sud (lucrările vor începe în următoarele săptămâni; valoarea totală a investiţiei este de circa 90 de milioane de lei, cu termen de finalizare în 2020); Medgidia Sud – LEA 400 kV dublu circuit Constanţa Nord (proiectul se află în stadiul de fezabilitate şi avizare, iar investiţia are o valoare de 76 de milioane de lei, cu termen de finalizare 2024) şi RC LEA 400kV Tulcea Vest – Isaccea (o investiţie de 3,673 milioane de lei, finalizată în anul 2017).

Te-ar mai putea interesa și
Manipulare psihologică în mediul online. Ce este și cum funcționează ingineria socială
Manipulare psihologică în mediul online. Ce este și cum funcționează ingineria socială
Ingineria socială este o tehnică de manipulare psihologică folosită de atacatorii cibernetici pentru a obține informații sensibile sau acces la sisteme securizate prin exploatarea încrederii......
Conglomeratul Air France-KLM vrea să preia un pachet de 20% din acțiunile companiei Air Europa
Conglomeratul Air France-KLM vrea să preia un pachet de 20% din acțiunile companiei Air Europa
Operatorul aerian franco-olandez Air France-KLM este în negocieri pentru a prelua o participaţie de 20% în compania aeriană ...
Vicepreședinte ANCOM Pavel Popescu (PNL) cere suspendarea activității TikTok în România
Vicepreședinte ANCOM Pavel Popescu (PNL) cere suspendarea activității TikTok în România
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu a anunțat că va începe procedurile pentru suspendarea TikTok pe teritoriul României, ...
JT Grup Oil araportează un profit de 5,89 de milioane de lei în primele nouă luni ale anului, în creștere cu 69%
JT Grup Oil araportează un profit de 5,89 de milioane de lei în primele nouă luni ale anului, în creștere cu 69%
JT Grup Oil, distribuitor de carburanţi și unicul dezvoltator al JT Terminal, cel mai nou terminal privat de produse petroliere ...