Kasperky Lab: 62% dintre utilizatori se tem de fraudele financiare online. Ce poţi face pentru a preveni atacurile cibernetice

Două treimi din europeni suferă de stres cibernetic, 63% dintre respondenţi recunosc că sunt îngrijoraţi de ştirile despre breşe de date, 62% dintre utilizatori se tem de fraudele financiare online şi 72% din persoane spun că numărul de parole pe care trebuie să le gestioneze le provoacă stres - sunt câteva din rezultatele unui raport al Kaspersky Lab. Nicio soluţie de securitate nu vă poate proteja 100% de atacurile cibernetice, însă există câteva metode prin care vă puteţi proteja mai bine calculatorul.
Lidia Neagu - mar, 25 sept. 2018, 18:42
Kasperky Lab: 62% dintre utilizatori se tem de fraudele financiare online. Ce poţi face pentru a preveni atacurile cibernetice

”În prezent, oamenii fac zilnic un compromis între a fi în permanenţă conectaţi sau a-şi păstra intimitatea. Cu cât serviciile de Internet sunt mai folosite, cu atât este mai dificil să îşi păstreze informaţiile personale confidenţiale. Oamenii încep să se simtă copleşiţi de cantitatea de informaţii care există despre ei în mediul online şi se întreabă dacă sunt sau nu protejate în mod adecvat. Dacă nu ştiu cum să ia măsuri pentru a le proteja, această lipsă de acţiune poate duce la stres”, spun reprezentanţii Kaspersky Lab.

Bineînţeles, primul pas este să instalaţi pe calculator un program de antivirus actualizat, indiferent de producătorul acestuia. „De cele mai multe ori o soluţie de securitate rămâne la o versiune mai veche. Este foarte important ca versiunile de antivirus sa fie la zi pentru că de la o versiune la alta se îmbunătăţesc modulele, se adaugă funcţionalităţi noi şi dacă rămânem la o versiune mai veche nu vom beneficia de acestea”, spun specialiştii Kaspersky.

Dupa aceea, este recomandat ca nu numai programele de antivirus să fie actualizate, ci şi celelalte softuri.

De asemenea, este foarte important să folosiţi un VPN (Virtual Private Network) în momentul când realizaţi tranzacţii financiare pe internet. 

„Să folosim un VPN dacă vrem să facem o tranzacţie online sau să accesăm un cont personal şi ne aflăm într-un magazin sau restaurant deoarece dacă echipamentele din acea locaţie sunt infectate, acest VPN adică un tunel virtual către un alt punct nu va putea fi interceptat”.

Zona de tranzacţii online – În momentul în care accesăm o instituţie bancară e bine să avem un antivirus care să ofere o protecţie suplimentară pentru ca majoritatea atacurilor se întâmplă în browser.

Fiţi foarte atenţi când accesaţi o pagină de bancă pentru că de cele mai multe ori e destul de uşor să fiţi păcăliţi. Acest lucru se întâmplă pentru că puteţi să nimeriţi pe pagini care arată foarte similar cu cea a instituţiei bancare, însă să fie o pagină falsă.

Pentru parole este bine să folosiţi un program manager de parole şi astfel nu va trebui să ţineţi minte toate parolele, ci una singură, cea de la managerul de parole.

Zona de back up este, de asemenea, importantă pentru a nu pierde toate pozele şi informaţiile importante. Specialiştii recomandă ca pe lângă back-up fizic pe un hard extern să folosim şi un back-up pe cloud pentru că hardul se poate pierde sau se poate strica.

În zona de intimitate online atunci când acceptăţi cookie-urile din site-urile pe care le accesaţi este bine de ştiut că respectivele site-uri colectează informaţii precum IP-ul, browser-ul folosit, precum şi rezoluţia dispozitivului folosit. Însă, unele site-urile pot colecta şi alt gen de informaţii fără să ne dăm seama şi care odată ajunse la îndemâna hackerilor va pot cauza probleme. Se pot instala plug-in-urile la browser care blochează colectarea acestor date suplimentare.

Pentru a preîntâmpina problemele de securitate în companii, Kasperkz Lab a dezvoltat un program de training interactiv, iar la finalul acestuia utilizatorii vor da un scurt examen.

„În jur de 90% din problemele de securitate ale companiilor se întâmplă din cauza factorului uman intern, adică proprii angajaţi, care lucrează în alte domenii, nu au legătură cu IT-ul şi nu au nici această cultură a securităţii şi provoacă probleme de cele mai multe ori din necunoaştere şi neglijenţă.”, spune Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager România, Bulgaria şi Republica Moldova, Kaspersky Lab.

Pericolele şi complexitatea în creştere a mediului digital creează fenomenul de stres cibernetic, de aceea Kaspersy Lab a anunţat că produsele de bază ale companiei, Kaspersky Free şi Kaspersky AntiVirus, au primit noi funcţii pentru a proteja utilizatorii împotriva celor mai noi şi mai complexe ameninţări cibernetice.

„Lumea digitală a devenit la fel de importantă ca cea fizică și ne oferă chiar motive de stres, la fel ca cea reală: prea multe parole de ținut minte sau teama că am putea fi victimele unei breșe de date și că ne vom pierde banii, informațiile personale sau chiar locul de muncă. Noi credem că fiecare utilizator are nevoie de o protecție specială, care să se potrivească cu stilul său de viață digitală și că acesta este viitorul soluțiilor de securitate. Kaspersky Security Cloud este primul pas al nostru către acest viitor”, a mai spus Bogdan Pismicenco.

Kaspersky Lab este o companie globală din domeniul securității cibernetice, prezentă pe piață de peste 20 de ani. Informațiile vaste despre amenințările cibernetice și experiența în securitate IT deținute de Kaspersky Lab se materializează în mod constant în soluții de securitate și servicii de ultimă generație pentru a proteja companiile, infrastructura critică, autoritățile guvernamentale și utilizatorii individuali din toată lumea. Portofoliul companiei include protecție endpoint de top și mai multe soluții specializate de securitate și servicii, pentru a combate amenințările digitale tot mai sofisticate. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejați de tehnologiile Kaspersky Lab, precum și 270.000 de companii client, pe care le ajutăm să protejeze ce e mai important pentru ele.

Te-ar mai putea interesa și
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa de la București s-a înroșit, toți......
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...