„Diferenţa pentru anul trecut este mai mică, de la aproape 1,3 miliarde lei undeva la 1 miliard de lei, întrucât a avut loc un proces de recuperare, iar rata de acoperire cu provizioane pe IFRS a crescut cu peste 5 puncte procentuale. Sumele eliberate vor fi păstrate în rezerve”, a adăugat Cercel.
Costul riscului a coborât anul trecut cu 18%, la 1,289 miliarde lei, în codiţiile unei ameliorări la nivelul creditelor pentru persoane fizice, dar şi ale unei înrăutăţiri pe segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii, potrivit preşedintelui – director general al băncii, Guy Poupet.
„Preocuparea rămâne pentru întreprinderile mici şi mijlocii, unde e dificil de spus dacă s-au stabilizat provizioanele, depinde de activitatea economică şi de consumul intern”, a afirmat Poupet.
În premieră pentru BRD, conducerea a evitat să facă vreo referire la ţintele bugetate pentru acest an.
De asemenea, Poupet a arătat că o decizie privind distribuirea de dividende va fi adoptată în Adunarea Generală a Acţionarilor şi nu a dorit să precizeze care va fi propunerea Consiliului de Administraţie.
BRD are capitaluri proprii de 5,11 miliarde lei şi un capital social de 697 milioane lei.
Prin încorporarea în rezerve a sumelor eliberate din provizioane, capitalurile proprii vor creşte la peste 6,6 miliarde lei, iar dacă nu vor fi distribuite dividende capitalurile băncii vor depăşi 7 miliarde de lei.