Investiţii de 150 milioane euro în şantierele navale din Tulcea şi Brăila

Investiţiile realizate de grupul Fincantieri în ultimii ani în şantierele navale din judeţele Tulcea şi Brăila sunt estimate la 150 de milioane de euro de către preşedintele Consiliului de Administraţie al celor două şantiere, Mauro Leboffe, care susţine că aici poate fi construit şi un submarin, dacă există cerere.
Economica.net - mie, 26 sept. 2018, 15:34
Investiţii de 150 milioane euro în şantierele navale din Tulcea şi Brăila

Investiţiile realizate pe cele două platforme au vizat atât extinderea capacităţii de producţie şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru angajaţi, cât şi îndeplinirea cerinţelor privind protecţia mediului.

„Vrem ca aceste şantiere să fie unele dintre cele mai competitive din Europa. În România, nu avem două şantiere, ci un sistem integrat, flexibil”, a menţionat în timpul unei întâlniri cu presa preşedinte Leboffe.

Întrebat cu privire la posibilitatea de a construi un submarin pentru Forţele Navale Române, el a menţionat că transferul de tehnologie este posibil în funcţie de cerere.

„Putem transfera uşor competenţele şi tehnologia, unde este necesar, dacă este necesar”, a afirmat preşedintele Consiliului de Administraţie al celor două şantiere din România.

Investiţiile în tehonologizare au început, potrivit directorului şantierului tulcean, Laurenţiu Ruşinoiu, în urmă cu zece ani, atunci când au fost achiziţionaţi primii roboţi. „Am investit în roboţi pentru a creşte eficienţa şi capacitatea de producţie, nu pentru a disponibiliza forţă de muncă”, a menţionat Ruşinoiu.

Una dintre secţiile modernizate în ultimii ani este cea de prefabricare, locul în care se face primul pas pentru construirea unei nave. „Aici, se debitează materialul necesar navei şi se confecţionează pentru asamblare. Linia a fost robotizată pentru creşterea gradului de eficienţă în anul 2017”, a declarat şeful Secţiei Prefabricare din şantierul tulcean, Mihai Dima.

Lângă liniile de prefabricare moderne funcţionează şi una în care nu s-a investit până în prezent, iar productivitatea acesteia este de două ori mai mică, potrivit lui Dima.

În Secţia de tubulatură s-a investit în ultimii ani circa 8 milioane de euro, importanţa acesteia pentru şantier fiind dată de una din cerinţele principale ale proprietarilor navelor, aceea de a avea o suprafaţă cât mai mică ocupată de ţevi. „Capacitatea actuală a acestei fabrici este de 300 de ţevi pe zi, iar obiectivul nostru este să ajungem la 400”, a menţionat preşedintele Leboffe.

Alte investiţii realizate pe platforma tulceană vizează achiziţionarea unor noi macarale, dragarea bazinului în care se lansează navele şi amenajarea acestuia, precum şi creşterea de patru ori a capacităţii sincroliftului.

Şantierele Vard din Tulcea şi Brăila construiesc nave de croazieră, dar remorchere şi nave offshore şi asigură servicii pentru acestea.

Dacă până în anii trecuţi numărul vaselor lansate la apă pe platforma tulceană ajungea la 14, anul acesta, potrivit directorului Ruşinoiu, au fost lansate mai multe corpuri de nave cu o greutate totală de peste 40.000 de tone de metal.

Grupul Vard este considerat unul dintre cei mai importanţi actori din domeniul designului şi construcţiei de nave, acesta deţinând cinci unităţi în Norvegia, două în România, una în Brazilia şi una în Vietnam.

Fincantieri Oil & Gas, parte a grupului italian Fincantieri, deţine pachetul majoritar de acţiuni al Vard. Grupul italian se recomandă drept cel mai mare grup de şantiere navale din lume, deţinând 20 de unităţi pe patru continente şi 19.500 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu, despre plafonarea prețurilor la gaze și energie: România nu este obligată de nimeni cu nimic. Comisia Europeană are un punct de vedere și va discuta cu ministrul Energiei
Ciolacu, despre plafonarea prețurilor la gaze și energie: România nu este obligată de nimeni cu nimic. Comisia Europeană ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, întrebat în legătură cu faptul că ţara noastră este obligată de Comisia Europeană să elimine plafonarea preţului la energie şi gaz la......
Ministrul Muncii Simona Simona Bucura-Oprescu, de Ziua Mondială a Educației: Adaptabilitatea şi educaţia continuă devin esenţiale pentru a fi pregătiţi pentru meseriile viitorului
Ministrul Muncii Simona Simona Bucura-Oprescu, de Ziua Mondială a Educației: Adaptabilitatea şi educaţia continuă devin ...
Adaptabilitatea şi educaţia continuă devin esenţiale pentru a fi pregătiţi în meseriile viitorului şi ne fac mai ...
CNPP: 928.187 de pensionari au beneficiat de indemnizații sociale în luna septembrie
CNPP: 928.187 de pensionari au beneficiat de indemnizații sociale în luna septembrie
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în septembrie 2024, de 928.187 de persoane, ...
Jurgen Stock, șeful Interpol: Grupările de crimă organizată operează ca niște întreprinderi globale, care dețin cantități astronomice de resurse
Jurgen Stock, șeful Interpol: Grupările de crimă organizată operează ca niște întreprinderi globale, care dețin cantități ...
Secretarul general al organizaţiei internaţionale de cooperare a forţelor de poliţie Interpol, Jurgen Stock, a tras un ...