Brexit: UE doreşte să ajungă la un acord, deşi incertitudinea afectează deja economia britanică – Philip Hammond

Uniunea Europeană doreşte să ajungă la un acord privind termenii 'divorţului' Marii Britanii de blocul comunitar, deşi incertitudinile asupra Brexit-ului au afectat deja economia Regatului Unit, a afirmat luni ministrul de finanţe britanic Philip Hammond, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 01 oct. 2018, 07:03
Brexit: UE doreşte să ajungă la un acord, deşi incertitudinea afectează deja economia britanică - Philip Hammond

”Percepţia este, indubitabil, că oamenii (Uniunea Europeană, n.r.) vor să ajungă la o înţelegere cu Regatul Unit. În mod clar există deja consecinţe asupra economiei, prin incertitudinea cauzată de procesul Brexit”, a declarat Hammond pentru BBC.

”Multe companii pur şi simplu aşteaptă să vadă care este rezultatul negocierilor înainte de a confirma planurile lor de investiţii. Cred că atunci când prim-ministrul finalizează acest acord economia va primi un impuls”, a adăugat fostul şef al diplomaţiei britanice.

Marea Britanie urmează să părăsească UE la finalul lui martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxelles privind viitoarele relaţii.

Uniunea Europeană insistă să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Mai mulţi oficiali UE susţin că un acord cu Londra încheiat în decembrie acest an sau chiar în luna ianuarie 2019 ar lăsa aproximativ suficient timp pentru a fi ratificat de parlamentele britanic şi din statele UE. Scenariul cel mai improbabil, dar pe care unii diplomaţi europeni îl iau în calcul, este ca Marea Britanie să ceară prelungirea tratativelor cu UE după 29 martie 2019, data ieşirii efective a ţării din UE. Eventuala prelungire a negocierilor ar trebui convenită în unanimitate de celelalte 27 de state membre ale UE.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...