Informaţia privind câştigătorul celor două contracte circulă în presa din Bihor încă din vară, însă nu a fost confirmată până acum de către oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Decizia oficială a CNAIR a fost transmisă participanţilor la licitaţii luni, explică pentru ECONOMICA.NET Eugen Hudriciu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Trameco SA.
Astfel, CNAIR a desemnat câştigătoare ofertele depuse de Asocierea TRAMECO SA – VAHOSTAV -SK, a.s. – DRUMURI BIHOR SA – DRUM ASFALT SRL – EAST WATER DRILLINGS SRL pentru lotul 2 Chiribiș – Biharia şi lotul 3 Biharia – Borş.
Lotul 2 (subsectiunea 3C2): Chiribiș – Biharia, are o lungime de 28,55 km şi o valoare estimată a contractului de 454,4 milioane lei.
Acest lot începe în zona localității Sinlazar (intersecția cu drumul național DN19E), respectiv km 30+550, pe traseul subsecțiunii 3C-2. În continuare traseul se desfășoară într-o zonă de câmpie, cuprinsă între localitățile Mișca și Chislaz, unde DN19E (Chiribiș – Salard – Biharia) a fost deviat în lungul autostrăzii, pe o lungime de 4,2 km. Traseul trece apoi la sud de localitatea Poclusa de Barcău, se înscrie din nou în lungul DN 19 E, intre localitatile Sarsig și Haucești si intersectează DJ 767 (Tiglead – DN19E) la km 39+950. La km 40+980 traseul autostrazii trece prin zona Fegernic, pe o lungime de cca l00 m, intersectindu-se apoi la km 41+319 cu drumul comunal DC42. De aici traseul autostrăzii trece la nord de localitatea Fegernic, iar la km 48+500 se intersectează cu un drum local (la sud de Salard). Traseul autostrăzii continuă spre granița cu Ungaria, intersectând DN 19 E, la km 55+100, drum național care se deviază de la traseul existent pe o lungime de 1,8 km.
Lotul 3 (subsecțiunea 3C3): Biharia – Borș, are o lungime de 5,35 km şi o valoare estimată a contractului de 159,2 milioane lei.
Lotul începe în zona localității Biharia (km 59+100). Traseul tranzitează o zonă de câmpie cuprinsă între localitățile Biharia, Satu Nou și granița cu Ungaria. Intersectează DN 19 (Oradea-Satu Mare), la km 59+614, prin nordul localității Biharia. La km 59+875 este prevazut un nod rutier (nodul Biharia), cu 5 bretele rutiere și 3 pasaje . În apropierea acestui nod rutier se află calea ferata CF 402 Oradea-Satu Mare, pe care o intersecteaza la km 60+066. Acest lot încheie traseul autostrăzii Brașov-Cluj-Borș la km 64+450 (frontiera cu Ungaria).
Pentru lotul 1 Suplacu de Barcău – Chiribiş, etapa de evaluare financiară a ofertelor urmează să fie finalizată până pe 31 octombrie, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
CNAIR a deschis în februarie cele 19 oferte depuse pentru contractele destinate proiectării și execuției celor trei loturi ale secțiunii de autostradă Suplacu de Barcău Borș, parte a autostrazii Brașov-Tg.Mureș-Cluj-Oradea (autostrada Transilvania). Secțiunea 3 C, are o lungime de aproximativ 60 de km (km 4+200 si km 64+450) și este este împărțită în trei loturi (subsecțiuni).
Pentru Loturile 1 și 2, durata de proiectare este de 6 luni iar cea de execuţie este de 18 luni.
Pentru Lotul 3, contractul prevede 4 luni perioada de proiectare şi 15 luni perioada de execuție a lucrărilor.
Semnarea contractelor pentru loturile 2 şi 3 ar putea avea loc după expirarea perioadei de depunere a contestațiilor de 10 zile de la transmiterea comunicărilor privind rezultatul procedurii. În situația în care vor fi înregistrate contestații împotriva rezultatului procedurii, se va amâna semnarea contractelor.
Secţiunea Suplacu de Barcău – Borş se află la a treia tentativă de construire, după eşecurile cu foştii constructori, americanii de la Bechtel şi spaniolii de la Corsan.
Poate cea de-a treia încercare va fi cu noroc, având în vedere că firma selectată este din zona unde va fi construită viitoarea autostradă care ne va lega de ţara vecină Ungaria.