Bădin, Deloitte: După Mercedes şi BMW, riscăm să pierdem şi investitorii din Marea Neagră

Companiile petroliere care au concesionat perimetre în Marea Neagră vor prefera să dezvolte proiecte în alte ţări, aşa cum au făcut Mercedes şi BMW în Ungaria, dacă nu găsesc un cadru stabil în România, a declarat, miercuri, Dan Bădin, partener coordonator Servicii Fiscale şi Juridice la Deloitte România, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 03 oct. 2018, 12:11
Bădin, Deloitte: După Mercedes şi BMW, riscăm să pierdem şi investitorii din Marea Neagră

El a fost întrebat cum comentează schimbările frecvente din Parlament pe tema Legii offshore.

„Până la urmă, trebuie să se găsească o cale de mijloc, acceptată de ambele părţi, unde interesele se întâlnesc. Dacă va fi mai mult decât îşi permit companiile să plătească, atunci nu vom mai vedea investiţiile din Marea Neagră. Sunt doar patru companii în lume care pot face foraje în apele adânci ale Mării Negre şi niciuna nu este din România. Dacă vrem să îi aducem să facă acele investiţii, atunci ar trebui să-i încurajăm să o facă”, a susţinut Bădin.

Totodată, companiile trebuie să plătească un nivel corect al redevenţelor, consideră el.

„Trebuie o cale de mijloc şi trebuie predictibilitate şi stabilitate. Nimeni nu va investi miliarde într-un mediu incert, unde azi avem ceva, mâine avem altceva, peste o săptămână se schimbă şi peste o lună iar se schimbă. Dacă o ţinem tot aşa, e foarte posibil ca până la urmă oamenii să aibă răbdare cât au, apoi să zică „şi Cipru e o ţară, şi Egiptul e o ţară, hai să mergem acolo şi, când voi aici, în România, vă liniştiţi şi vreţi să faceţi ceva, atunci ne aşezăm la masă”. Eu consider că dialogul este cea mai bună soluţie”, a mai spus reprezentantul Deloitte.

El a dat exemple recente, precum Mercedes şi BMW, care au preferat să investească în Ungaria, la un pas de graniţa cu România.

„Deciziile nu vin doar în urma analizei mediului fiscal. Investitorii se uită la infrastructură, la stabilitate, la forţa de muncă, la costuri de toate felurile, iar decizia de a investi ia şi politica fiscală în calcul. Există şi ţări cu fiscalitate mai ridicată, precum Marea Britanie, unde investiţiile sunt mai mari decât în alte ţări, deci nu contează neapărat rata de impozit. Este unul dintre elementele care se iau în calcul. La fel şi aici. Dacă se pun toate elementele cap la cap, investitorul trebuie să ia o decizie. Cu ce îl încurajăm să ia o decizie în România?”, a mai spus Bădin.

Camera Deputaţilor a decis, miercuri, cu 210 voturi „pentru” şi o abţinere, retrimiterea la comisii pentru o săptămână a raportului la Legea offshore.

Aceasta după ce, marţi seara, Comisiile pentru industrii, buget şi administraţie au adoptat raportul asupra Legii offshore, cu mai multe amendamente considerate în defavoarea investitorilor. Potrivit textului adoptat, limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore, faţă de 60% cum era în varianta adoptată de Senat.

Amendamentele votate marţi seara la Legea offshore vor avea consecinţe negative asupra industriei româneşti de petrol şi gaze şi vor descuraja investiţiile din Marea Neagră, potrivit unui comunicat al Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze (FPPG).

Te-ar mai putea interesa și
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Bucureştenii cu drept de vot sunt chemaţi duminică să îşi spună părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul iniţiat de primarul general Nicuşor Dan, cele aproape 1.300 de......
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE
Alegeri prezidenţiale 2024 - Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 ...
Israelienii de la Shikun and Binui au energizat primul lor parc fotovoltaic din România, cel de la Satu Mare. Va intra în operare trimestrul viitor
Israelienii de la Shikun and Binui au energizat primul lor parc fotovoltaic din România, cel de la Satu Mare. Va intra în ...
Shikun and Binui Energy a anunțat alimentarea cu succes cu energie electrică a transformatorului parcului fotovoltaic de ...
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Primele teste de iluminat pe lotul 1 Dumbrava – Mizil FOTO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Primele teste de iluminat pe lotul 1 Dumbrava – Mizil FOTO
Au fost efectuate primele probe de iluminat pe lotul 1 Dumbrava - Mizil, semn că lucrările se apropie de final și pe acest ...