Podul a fost construit pe modelul construcţie-operare-transfer (BOT) şi va fi operat de sectorul privat până în 2026. Podul de trei miliarde de dolari a fost inaugurat în august 2016 şi reprezintă un segment esenţial al autostrăzii Marmara Nord.
Astaldi, care are peste 10.500 de angajaţi, spera să vândă construcţia pentru a-şi întări nivelul lichidităţilor şi a-şi reduce datoria. La data de 30 iunie 2018, Astaldi avea datorii totale în valoare de 2,5 miliarde euro.
Firma italiană vrea să ajungă la un acord cu consorţiul chinez până la sfârşitul anului, susţin sursele. Acestea adaugă că partea chineză ar putea evalua operaţiunile la aproximativ un miliard de dolari.
Marţi, agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât ratingul acordat Astaldi de la „CCC minus” la „D” (default).
Retrogradarea vine după ce, vinerea trecută, Astaldi a cerut unui tribunal din Roma protecţie faţă de creditorii săi, în urma întârzierii vânzării podului din Turcia. Astaldi a precizat că a solicitat protecţie faţă de creditori „cu rezervare”, o modalitate folosită în Italia pentru a permite unei firme să-şi continue afacerile.
„Considerăm că aceste circumstanţe sunt similare unui default, pentru că solicitarea prevede suspendarea plăţilor care au legătură cu obligaţiile restante în perioada discuţiilor cu creditorii. În consecinţă, nu ne aşteptăm ca Astaldi să facă plăţi regulate cu privire la datoriile sale restante”, informează S&P Global Ratings.
S&P a subliniat că ratingul Astaldi va rămâne la nivelul „D” (default) până când compania va relua plăţile.
În România, Astaldi are contracte de miliarde de euro încheiate cu administraţia centrală, dar şi locală. Numai pentru 2019, Astaldi are angajamente pentru finalizarea unor lucrări de construcţie în valoare de 400 milioane de euro, conform declaraţiilor ministrului Transportului, Lucian Şova. Cel mai important proiect aflat în derulare este finalizarea lucrărilor la Magistrala 5 de metrou, între staţiile Eroilor şi Râul Doamnei.
Tot Astaldi are în execuţie şi cel mai mare lot din Autostrada A3, Câmpia Turzii – Târgu Mureş, respectiv lotul 2 din tronsonul Ogra – Câmpia Turzii, în lungime de 18 km, contract de 437 miliarde lei. Cu CFR SA, Astaldi are contracte de 3,45 miliarde lei pentru modernizarea a 81 kilometri de cale ferată, iar cu Primăria Capitalei italienii au un contract pentru finalizarea Pasajului Ciurel.