Cum concurează companiile aeriene CFR Călători

Traficul de pasageri cu avioanele care operează rute interne de la Bucureşti s-a dublat în ultimii ani, odată cu pătrunderea companiilor low-cost pe această piaţă. În locul călătoriilor cu trenul, lungi chiar şi de nouă ore, românii călătoresc cu avionul la preţuri similare sau chiar mai mici. 
Andrada Ghira - Dum, 14 oct. 2018, 18:59
Cum concurează companiile aeriene CFR Călători

Prima companie aeriană care spărgea monopolul Tarom pe cursele interne a fost Blue Air. Operatorul a lansat pe 25 octombrie 2015 zborurile dintre Bucureşti şi Iaşi

Datele Aeroportului Iaşi arată că traficul de pasageri s-a dublat în 2016 faţă de 2015, atunci când Blue Air a zburat doar două luni. De la an la an, numărul celor care au ales să zboare pe de la Bucureşti la Iaşi sau de la Iaşi la Bucureşti, a crescut. 

131.574 de pasageri au fost transportaţi pe această rută în 2015, iar datele transmise ECONOMICA.NET arată că în 2016 traficul a fost de 284.369 de pasageri. Anul trecut, au fost transportaţi aproape 297.000 de pasageri, iar în primele opt luni din acest an traficul a fost de 190.668 de pasageri. 

Cel mai scurt drum cu trenul de la Bucureşti la Iaşi se face în şase ore şi jumătate, iar preţul este de 165 de lei pentru o călătorie dus-întors la clasa a II-a. Pentru un bilet la vagonul de dormit cu două paturi în cabină, un pasager trebuie să scoată din buzunar 326 de lei. 

La polul opus, călătoria cu avionul între cele două oraşe durează 50 de minute, iar Blue Air vinde un bilet dus-întors la preţul de 185 de lei.

Economica.net a solicitat şi informaţii de la CFR Călători cu privire la numărul de pasageri transportaţi pe rutele spre care există şi zboruri interne, compania ne-a transmis că nu ne poate furniza informaţiile pentru căne desfășurăm activitatea pe o piață concurențială”. 

Cazul Bucureşti-Timişoara 

O altă companie care a spart monopolul Tarom, pe ruta Bucureşti-Timişoara de data aceasta, este Ryanair, care introducea zborurile interne în septembrie 2016, odată cu deschiderea bazei de la Timişoara, închisă anul acesta. 

Chiar dacă gigantul low-cost a închis baza din Banat, a păstrat zboruri pe această rută şi a introdus începând cu această lună patru zboruri suplimentare. Şi Tarom adaugă două zboruri suplimentare, iar modificarea va veni odată cu intrarea în vigoare a orarului de iarnă, respectiv 28 octombrie. 

În prezent, Ryanair operează 12 zboruri săptămânale, câte două zboruri în zilele de luni, marți, miercuri, joi, vineri duminică. Astfel, începând cu 28 octombrie 2018, Ryanair va opera 16 zboruri săptămânale. Tarom va introduce două zboruri suplimentare, în zilele de miercuri și vineri, astfel încât va ajunge în timpul sezonului de iarnă la 28 de zboruri săptămânale.

Aeroportul din Timişoara estimează pentru acest an un trafic de pasageri pe această rută de 400.000, în creştere cu 11% faţă de 2017. 

Iar cifra pentru acest an este cu mult mai mare decât traficul înregistrat în 2015, atunci când doar Tarom făcea legătura între cele două oraşe: 159.273 pasageri transportaţi, arată datele aeroportului furnizate la solicitarea Economica.net. 

2016 a adus o creştere cu aproape 38% a traficului de pasageri, la aproape 220.000 de pasageri, în timp ce în 2017, creşterea a fost de 64%, la peste 360.000 de pasageri transportaţi pe această rută. 

Cea mai scurtă călătorie cu trenul la Timişoara se face în nouă ore, iar preţul pentru un bilet dus-întors, la clasa a doua, costă 180 de lei. Cei care aleg trenul de noapte şi vor un loc la vagonul de dormit cu două paturi în cabină trebuie să scoată din portofel 350 de lei, doar pentru o călătorie dus-întors. 

Un bilet dus-întors la Tarom costă 90 de euro (423 lei), însă durata călătoriei este de doar o oră şi 15 minute. 

Tarife mici şi pe celelalte curse interne

În afară de Cluj-Napoca, acolo unde Tarom are concurenţă în Blue Air, după ce Wizz Air a anunţat că va opri zborurile pe acestă rută, celelalte zboruri interne sunt operate doar de Tarom. Werner Wolff, directorul companiei, a anunţat că vor fi realuate şi zborurile între Bucureşti şi Tîrgu Mureş, care vor fi disponibile în programul de iarnă. 

Dar până la zborurile spre Tîrgu Mureş, Tarom oferă preţuri bune şi pe ruta Bucureşti-Oradea, un preţul unui bilet dus-întors în luna noimebrie este de 62 de euro (aproximativ 300 de lei). Un loc în vagonul cuşetă, cu patru locuri în cabină costă la fel, iar durata călătoriei cu trenul este de 13 ore! 

390 de lei costă un bilet dus-întors cu Tarom de la Bucureşti la Baia Mare, în luna noiembrie. În schimb, un bilet dus-întorc cu trenul, într-o cabină cu două persoane, preţul este de 447 de lei, iar călătoria se face în 12 ore. 

Te-ar mai putea interesa și
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mai multe organizații patronale au transmis astăzi un apel, cu titlul "România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE", în care cer mediului politic menținerea țării noastre pe......
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de ...
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare al criptoactivelor
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare ...
Cu prilejul celei de a 17-a reuniuni plenare a forumului global al OCDE cu privire la transparenţă şi schimb de informaţii ...
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” – Corneliu Bodea
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” ...
Corneliu Bodea, fondatorul grupului Adrem și președintele Centrului Român al Energiei (CRE), spune că ar trebui ca clienții ...