Documentul conţine o serie de îngrijorări în legătură cu deteriorarea situaţiei privind respectarea valorilor democratice în Republica Moldova, legate în special de adoptarea sistemul mixt de vot şi de invalidarea alegerilor din capitala republicii, informează Radio Chişinău.
Proiectul raportului, elaborat la sfârşitul lunii iulie, constată şi evoluţii pozitive, în special privind ameliorarea sistemică a sectorului financiar. Cu toate acestea, evoluţiile respective au fost umbrite de abateri de la standardele democratice, mai ales cele ce ţin de reforma electorală, neconformă cu recomandările OSCE şi ale Comisiei de la Veneţia, anularea votului în alegerile locale din Chişinău, dar şi presiunile asupra liderilor opoziţiei. De asemenea, sunt denunţate lipsa de independenţă a sistemului judiciar şi monopolizarea presei.
Bruxelles-ul a suspendat acordarea unei asistenţe macro-financiare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. În proiectul raportului, oficialii europeni subliniază că orice decizie privind acordarea finanţării va urma numai după alegerile parlamentare din februarie 2019 şi doar cu condiţia ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internaţional.
De asemenea, se propune ca toate programele de sprijin bugetar să rămână suspendate până în momentul în care vor avea loc progrese semnificative în ceea ce priveşte respectarea standardelor democratice.