FMI avertizează că se închide „fereastra de oportunitate” pentru reforme

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat sâmbătă că "fereastra de oportunitate" pentru reforme se închide în contextul creşterii riscurilor economie, cerându-le ţărilor să nu-şi devalorizeze artificial moneda, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 13 oct. 2018, 08:16
FMI avertizează că se închide

Membrii Comitetului financiar şi monetar internaţional (IMFC), organism politic al FMI, şi-au publicat recomandările într-un comunicat care marchează închiderea reuniunii anuale a FMI şi a Băncii Mondiale din insula Bali, la finalul unei săptămâni marcate de scăderi puternice ale pieţelor financiare.

„Cu o fereastră de oportunitate care se închide, vom face să progreseze de manieră urgentă politicile şi reformele” necesare creşterii şi prevenirii riscurilor, a precizat IMFC într-un comunicat.

Creşterea mondială „ar trebui să fie constantă pe termen scurt şi moderată după aceea. Cu toate acestea, redresarea este din ce în ce mai inegală şi unele dintre riscurile deja identificate s-au confirmat parţial”, subliniază textul.

FMI a redus în această săptămână previziunea sa de creştere pentru PIB-ul mondial la 3,7% pentru 2018 şi 2019 (-0,2 puncte procentuale), respectiv la acelaşi nivel cu 2017.

„Există riscuri crescânde pentru economie, într-un context de tensiuni comerciale ridicate, îngrijorări geopolitice, condiţii bugetare care sunt mai dificile şi care ating numeroase pieţe şi ţări emergente”, se mai notează în comunicat.

Secretarul american al trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat în această săptămână că şi-a împărtăşit îngrijorările şefului băncii centrale chineze privind slăbirea yuanului. Totuşi, el nu a precizat dacă China va fi acuzată că-şi manipulează moneda în raportul bianual al administraţiei americane care urmează a fi făcut public săptămâna viitoare.

În comunicatul său, FMI a părut să ia la ţintă cele două mari puteri economice mondiale în plină dispută comercială. „Ne vom abţine de la a face devalorizări concurenţiale şi nu vom utiliza cursul de schimb într-un scop concurenţial”, se precizează în comunicat.

FMI-ul încurajează de altfel discuţiile pentru restabilirea încrederii în comerţul mondial şi „ameliorarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului”.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...