Fostul negociator-şef pentru Brexit, David Davis, le cere membrilor guvernului să respingă planul premierului May

Fostul ministru şi negociator-şef pentru Brexit al guvernului britanic, David Davis, le-a cerut duminică membrilor executivului condus de Theresa May să respingă planul acesteia privind Brexitul, aşa-numitul 'Plan de la Chequers', întrucât Uniunea Europeană de asemenea l-a respins, publicul britanic nu-l agreează şi nici parlamentul de la Londra nu-l va vota, consemnează agenţiile Reuters şi dpa.
Economica.net - Dum, 14 oct. 2018, 15:51
Fostul negociator-şef pentru Brexit, David Davis, le cere membrilor guvernului să respingă planul premierului May

‘Strategia guvernului are trei puncte slabe fundamentale, iar toate ies la suprafaţă pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul jocului’, a subliniat Davis într-un articol publicat de The Sunday Times. ‘UE l-a respins. Publicul nu-l agreează. Parlamentul va vota împotriva lui’, a explicat fostul negociator-şef britanic despre planul de la Chequers, prin care Theresa May a propus blocului comunitar să fie menţinute la capitolul comerţului cu bunuri relaţii strânse cu UE (nu şi în comerţul cu servicii), aceasta fiind în opinia Londrei şi cea mai bună opţiune de a menţine deschisă frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, propunere neagreată însă de blocul comunitar.

UE a cerut Marii Britanii o aşa-numită soluţie de ‘backstop’ (sau ‘plasă de siguranţă’), care ar menţine Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană şi care să se aplice dacă nu se va reuşi găsirea alteia mai bune în urma negocierilor privind Brexitul. Guvernul condus de Theresa May a acceptat această soluţie de ‘backstop’ numai pe durata perioadei de tranziţie post-Brexit.

Relatări recente din presa britanică susţin că premierul britanic ar fi prezentat o propunere care prevede menţinerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu UE până când se va putea ajunge la un acord asupra viitoarelor relaţii comerciale, chiar şi după perioada de tranziţie post-Brexit, care trebuie să se încheie în decembrie 2020. Prin urmare, tot conform presei britanice, mai mulţi membri ai guvernului condus de Theresa May ar fi ameninţat cu demisia, întrucât resping o asemenea abordare.

Theresa May a luat o ‘decizie neînţeleaptă în decembrie acceptând limbajul EU în chestiunea frontierei nord-irlandeze’, mai menţionează David Davis în acel articol, criticând conceptul de ‘backstop’. Aşadar, ‘pentru membrii cabinetului a sosit momentul să-şi exercite autoritatea colectivă’, a indicat el.

‘Trebuie să ne revedem imediat strategia de negociere şi să oferim un Brexit care vine în întâmpinarea cererilor referendumului (din 2016) şi intereselor poporului britanic’, a îndemnat fostul negociator-şef, care şi-a dat demisia din acest post, la fel ca şi fostul ministru de externe Boris Johnson, pentru că nu a împărtăşit abordarea Brexitului de către premierul May, pe care a considerat-o prea conciliantă faţă de UE.

Răspunzând tot duminică relatărilor din presă, vicepreşedintele Partidului Conservator britanic, James Cleverly, a spus că Marea Britanie nu va rămâne ‘pe termen nedefinit’ în uniunea vamală europeană, dar durata unui aranjament vamal temporar cu blocul comunitar este în discuţie.

La rândul ei, preşedinta Partidului Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), care asigură în Camera Comunelor majoritatea conservatorilor premierului Theresa May, a spus că preferă un Brexit fără niciun acord, decât un acord prin care Irlanda de Nord să fie separată de restul Regatului Unit.

Şi premierul May a afirmat în mod repetat că, în lipsa unei înţelegeri cu UE convenabile pentru ţara sa, ar opta pentru un Brexit fără niciun acord şi a exclus orice concesie care ar crea o delimitare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.

O zi decisivă pentru Theresa May va fi cea de marţi, când va conduce şedinţa de guvern la care va fi discutată strategia ce va fi urmată mai departe, a doua zi urmând să înceapă summitul european. Date fiind evoluţia negocierilor şi tensiunile din interiorul Partidului Conservator britanic, împărţit între adepţii unui ‘Brexit dur’ şi cei ai unui ‘Brexit uşor’, ministrul britanic de finanţe Philip Hammond a admis că ar fi ceva ‘extrem de ambiţios’ să ne imaginăm că la acest summit se va ajunge la un acord între Bruxelles şi Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Ilie Bolojan, președintele PNL, a ieșit cu declarații arătând că PNL va avea șase miniștrii. Iată care sunt. PSD are 8n portofolii, iar UDMr finanțele și Dezvoltarea. ...
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ...
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.