Editorul politic de la BBC Laura Kuenssberg a scris pe Twitter că biroul premierului britanic Theresa May a exclus prelungirea perioadei de tranziţie, deşi unii membri ai guvernului au susţinut posibilitatea ca această perioadă să fie prelungită cu un an.
Ministrul de externe irlandez, Simon Coveney, a declarat miercuri că posibilitatea unei prelungiri a fost discutată de partea britanică şi de UE pentru că „pur şi simplu nu suntem acolo unde trebuie să fim.”
Negociatorul-şef pentru Brexit al Uniunii Europene, Michel Barnier, a propus prelungirea cu un an a perioadei de tranziţie care va urma ieşirii Regatului Unit din blocul comunitar, în vederea deblocării negocierilor cu Londra, aflate în impas, au indicat miercuri doi diplomaţi europeni, citaţi de AFP.
Posibilitatea extinderii cu un an a perioadei de tranziţie post-Brexit în vederea negocierii viitoarei relaţii între Londra şi UE vizează mai ales soluţionarea problemei frontierei între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, principalul punct de divergenţă al discuţiilor.
Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană la 29 martie 2019. Uniunea Europeană doreşte să se evite o ‘frontieră dură’ între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană.