Hidroelectrica închide afacerea de vânzare de energie electrică din Serbia, obligată de statul român. România exportă în Serbia, dar prin traderi

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România închide sucursala din Serbia, creată pentru tradingul de energie, pentru că statul român nu permite producătorilor exportul direct de energie electrică.
Mihai Nicuţ - mar, 23 oct. 2018, 08:23
Hidroelectrica închide afacerea de vânzare de energie electrică din Serbia, obligată de statul român. România exportă în Serbia, dar prin traderi

“Aprobarea dizolvării şi lichidării Hidroelectrica Trading doo din Republica Serbia” este una dintre deciziile supuse votului deciziei Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor companiei, care va avea loc data viitoare.

Surse din piaţa de energie ne-au explicat că decizia Hidroelectrica de menţine această firmă în Serbia nu se mai justifică, în condiţiile în care Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), nu permite producătorilor români de energie, deci nici Hidroelectrica să vândă energie la export în nume propriu.

România este exportator net de energie electrică, dar exporturile se fac doar prin firme de trading.

Hidroelectrica are deja un proces cu ANRE pe această temă, compania fiind amendată pentru că ar fi vândut direct energie electrică pe piaţa din Ungaria. În UE nu există interdicţia vreunui producător de a vinde, pe orice piaţă din blocul continental, energie prin propria sa firmă de furnizare/trading, dar România a impus producătorilor de energie de la noi obligaţia de pune la vânzare în România toată caantitatea de energie produsă.

Procesul se află de circa trei ani la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

România a exportat în primele şase luni din acest an 592 GWh de energie electrică pe liniile către Serbia, fiind exportator net pe această relaţie, în condiţiile în care importurile au fost de doar 161 GWh.

Citeşte şi:

Exporturile de energie electrică ale României au scăzut semnificativ în 2018

De fapt, vânzările de energie electrică prin traderi au fost una dintre cauzele care au condus, în trecut, la insolvenţa Hidroelectrica. Compania vinde energie ieftină aşa numiţilor “băieţi deştepţi”, care vindeau apoi la preţul pieţei, în ţară şi la export, energia. „Niciun megawatt nu a fost exportat de Nuclearelectrica sau Oltenia. Hidroelectrica a exportat 15 MWh, a fost amendată de ANRE și avertizată cu retragerea licenței de furnizare. Prin această interdicție, companiile statului au fost văduvite în ultimii doi ani de câteva zeci de milioane de euro, care au intrat în buzunarele acelorași băieți deștepți, prin ale căror firme se derulează tot exportul de energie al României” spunea în decembrie 2015 Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica.

Hidroectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, alături de Complexul Energetic Oltenia, într-un an normal din punct de vedere climatologic. Compania deţinută de stat în proporţie de 80%, este şi una dintre cele mai profitabile companii din România.

Citeşte şi:

Guvernul se pregăteşte să cumpere participaţii la companii din energie. Pe listă ar fi pachetul de acţiuni Hidroelectrica deţinut de FP

Hidroelectrica a anunţat, pentru primele şase luni ale acestui an, un profit net de 962 de milioane de lei, cel mai mare din istoria companiei. Marja EBITDA a ajuns la 73% din venituri.

Profitul net aferent primelor şase luni ale acestui an este cu 34% mai mare decât cel aferent primelor şase luni din 2017, potrivit datelor prezentate de companie. Cifra de afaceri a crescut şi ea, cu 17%, până la 1,99 miliarde de lei, în primul semestru al anului.

Hidroelectrica a raportat o producţie în creştere cu 20%, faţă de intervalul similar din 2017, până la 9,17 TW. De asemenea, din punct de vedere al puterii instalate, compania a înregistrat 6.444 MW, în S1 2018.

 

Te-ar mai putea interesa și
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia......
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Antreprenorul China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) a început lucrările de așternere a stratului de ...