ANCOM: vitezele medii de transfer de date au crescut în 2018. Ce operatori au cele mai bune viteze

Conform testelor efectuate pe www.netograf.ro, în primul semestrul din acest an, utilizatorii români au experimentat viteze de download date internet fix în creştere cu aproximativ 14% la nivel naţional şi viteze de download date internet mobil mai mari cu aproximativ 16%, faţă de al doilea semestrul din 2017.
Economica.net - mie, 24 oct. 2018, 08:25
ANCOM: vitezele medii de transfer de date au crescut în 2018. Ce operatori au cele mai bune viteze

Astfel, viteza medie de download date internet fix pentru primii cinci furnizori de internet fix în funcţie de numărul de conexiuni a fost de 134,03 Mbps şi de 24,11 Mbps pentru download date internet mobil.

Tendinţa de creştere se observă şi în ceea ce priveşte vitezele medii de upload pentru serviciile mobile si fixe. Statisticile arată că, în primul semestru al acestui an, românii au beneficiat de viteze medii de 96,42 Mbps pentru internetul fix (în creştere cu 3% faţă de semestrul II din 2017) şi de 11,51 Mbps (în creştere cu aproximativ 21%).

În rândul celor mai mari furnizori de internet fix, viteza medie de download pentru testele efectuate pe fir a fost de 221,90 Mbps, iar pe wireless de 68,55 Mbps. Totodată, viteza medie de upload pentru testele efectuate pe fir a fost de 148,87 Mbps, iar pe wireless de 57,35 Mbps.

„În prima jumătate a acestui an, utilizatorii de internet din România au experimentat viteze medii de transfer în creştere, atât în ceea ce priveste serviciile de acces la internetul fix, cât şi la cel mobil. Conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix si mobil din Romania, actualizate astazi pe Netograf.ro, utilizatorii au beneficiat de viteze de descarcare de 134,03 Mbps pentru internet fix si 24,11 Mbps pentru internet mobil. Totodata, ne bucura faptul ca a crescut cu 30% numarul de teste efectuate, ceea ce inseamna ca utilizatorii sunt interesati sa-si verifice calitatea conexiunilor la internet, folosind aplicatia oficiala a Autoritatii”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

Topul vitezelor de internet 

Cel mai bun internet în funcţie de viteza medie download în primul semestru îl are compania Orange, cu 276,98 Mbps, urmată de UPC, cu 145,89 Mbps, RCS & RDS (142,50 Mbps). Clasamentul este încheiat de Telekom, cu 80,32 Mbps şi de Nextgen Communications, cu 78,96 Mbps.

Dacă ne uităm la viteza medie de upload în primul semestru, tot Orange conduce clasamentul, cu o viteză de 233,04 Mbps, urmată de RCS & RDS, cu 125,23 Mbps şi de Nextgen Communication, cu 108,27 Mbps. Ultimele două clasate sunt Telekom, cu o viteză de 66,54 Mbps şi UPC (18,19 Mbps).

În ceea ce priveşte viteza medie a internetului pe mobil, în primul semestru Orange deţine cea mai bună viteză medie la dowload (30,31 Mbps), urmată de Vodafone, cu 24,39 Mbps şi de Telekom, cu 21,10 Mbps. Cea mai slabă viteză medie o are RCS&RDS – 11,16 Mbps.

Pentru upload pe mobil, clasamentul este condus această dată de Vodafone, cu 13,96 Mbps. Orange se află pe locul doi, cu 12.93 Mbps, urmată îndeaproape de Telekom, cu 12,13 Mbps. RCS&RDS are o viteză de 3,64 Mbps.

ANCOM realizează, prin intermediul aplicatiei Netograf.ro, statistici semestriale si anuale privind calitatea serviciului de acces la internet fix si mobil din Romania, printre care si vitezele medii de descarcare a datelor, asa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a efectuat masuratori prin intermediul aplicatiei, separate in functie de operator.

Prin intermediul Netograf.ro au fost efectuate, in primul semestru al anului 2018, peste 177.000 de teste validate (cu 30% mai multe decat in ultimele sase luni ale anului 2017). Vitezele medii de transfer de date la internet fix au fost generate pe baza unui numar de 142.453 de teste efectuate pentru primii cinci furnizori de internet fix, iar vitezele medii de transfer de date la internet mobil au fost generate pe baza a 29.167 de teste validate pentru toti furnizorii de internet mobil.

Netograf.ro testeaza calitatea conexiunii intre echipamentul terminal al utilizatorului final si un server de test conectat la nodurile nationale publice de tip internet interexchange.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...