„Atragerea fondurilor europene, atât de preaderare, cât şi postaderare, a dus la capitalizarea multor întreprinderi mici şi mijlocii din România, crearea de locuri de muncă şi creşterea cifrei de afaceri a acestor întreprinderi. Din 2010 şi până în prezent, 3.550 de garanţii pentru tot atâtea proiecte, cu o valoare totală de 4,8 miliarde de lei. Vârful activităţii a fost înregistrat în anul 2017, când am susţinut 1.079 de proiecte cu o valoare de 1,9 miliarde de lei. În 2018, până la ora actuală, am emis 1.030 de garanţii financiare, cu o valoare financiară de 1,4 miliarde de euro”, a explicat Lăpădat.
Acesta a adăugat că instituţia pe care o reprezintă a emis peste 5.000 de scrisori de garanţie în cadrul programului Start-Up Nation.
„În cadrul programului Start-Up Nation, cu ajutorul ministerului care gestionează acest program şi al Fondului de Contragarantare, din cele 8.444 de contracte de finanţare, am emis 5.100 de scrisori de garanţie. Pentru finalul acestui an, ne-am propus să oferim potenţialilor noştri clienţi produse de garantare pentru accesarea surselor de finanţare care au componentă fondurile europene”, a spus directorul general adjunct al FNGCIMM.
Gradul de absorbţie a fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020, disponibilitatea băncilor de a cofinanţa proiecte pe fonduri europene şi proiecte de succes din bani europeni implementate de companiile din România au fost doar câteva dintre temele de discuţie abordate, joi, în cadrul celei de-a X-a ediţii a conferinţei „Fondurile Europene”, organizată la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).