Autostrada Ford: undă verde pentru construcţia tronsonului 1 de către italienii de la Tirrena Scavi. Erbaşu a renunţat la contestaţie

Construcţii Erbaşu a renunţat la contestarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia tronsonului 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti, cunoscut şi ca "Autostrada Ford". Astfel, CNAIR are undă verde să semneze contractul pentru acest tronson cu constructorul italian Tirrena Scavi, desemnat iniţial câştigător.
Anemona Andone - mar, 06 nov. 2018, 20:34
Autostrada Ford: undă verde pentru construcţia tronsonului 1 de către italienii de la Tirrena Scavi. Erbaşu a renunţat la contestaţie

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat pe 1 octombrie câştigătorii licitaţiilor pentru construirea primelor două tronsoane ale Drumului Expres Craiova – Piteşti. Pentru tronsonul 1 a fost declarată câştigătoare oferta italienilor de la Tirrena Scavi, iar tronsonul 2, format din două loturi, a fost câştigat de către constructorul român Dorinel Umbrărescu.

Dacă pentru tronsonul 2 nu au fost depuse contestaţii după anunţarea câştigătorului, în cazul tronsonului 1 a depus contestaţie pe 11 octombrie Construcţii Erbaşu, liderul Asocierii Construcţii Erbaşu SA – Vahostav SK as – Trameco SA.

În cadrul licitaţiei, oferta Construcţii Erbaşu s-a situat pe locul al treilea, după cea a italienilor de la Tirrena Scavi (locul 1) şi de la Astaldi (locul 2). Constructorul român susţinea în contestaţie că ofertele de pe locurile 1 şi 2 au fost declarate în mod nelegal admisibile.

Pe 25 octombrie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a constatat că firma omului de afaceri Cristian Erbaşu a renunţat însă la contestaţie.

Contactat de către Economica.net, Cristian Erbaşu a explicat că la baza deciziei de a renunţa la contestaţie se află o analiză realizată împreună cu avocaţii. În urma analizei, a rezultat că erau şanse de câştig împotriva Tirrena (locul 1), dar nu şi împotriva Astaldi (locul 2). 

Pentru că în cadrul licitaţiei nu au mai fost depuse şi alte contestaţii după anunţarea câştigătorului, CNAIR are undă verde la semnarea contractului pentru tronsonul 1 cu italienii de la Tirrena Scavi.

CNAIR a anunţat pe 1 octombrie câștigătorul desemnat pentru Tronsonul 1: TIRRENA SCAVI S.p.A. (ITALIA) cu o valoare a ofertei de 358.179.480,69 LEI fără TVA, echivalentul a 76 milioane Euro fără TVA.

Câștigatorul desemnat pentru Tronsonul 2 – Lotul 1 este Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Consitrans SRL (Romania) cu o valoare a ofertei de 661.452.009,54 LEI fără TVA, echivalentul a aproximativ 141 milioane Euro fără TVA

Câștigatorul desemnat pentru Tronsonul 2 – Lotul 2 este Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Consitrans SRL (Romania) cu o valoare a ofertei de 792.189.981,56 LEI fără TVA, echivalentul a aproximativ 168 milioane Euro fără TVA.

În conformitate cu prevederile contractuale, durata de realizare a acestor contracte este de 36 luni, din care 12 luni pentru activitatea de proiectare și 24 luni pentru execuția lucrărilor.

Câștigătorii au ofertat o perioada de garanție a lucrărilor de 7 ani.

Întregul proiect, are o lungime de aproximativ 121 km  și o valoare estimată de 3,77 miliarde de lei, fără TVA și va fi finanțat din POIM 2014-2020.

Drumul expres Craiova – Pitești va avea  4 benzi de circulație ( 2 benzi pe sens) și va asigura o conexiune corespunzătoare a zonei de Sud – Vest a României la Coridorul IV Pan European.

Te-ar mai putea interesa și
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
În România sunt aproximativ 15.000 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro care ar putea intra pe radarul fondurilor de private equity, însă, în ultimii 5-10 ani, doar un......
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri cu certificatele de emisii. Și nu e singurul, ar putea urma procese
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri ...
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România și producător de energie electrică, controlat de stat este ...
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul ...
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...