Compania britanică specializată în studierea pieței de broadband arată, în studiul său, că România a urcat o poziţie în top faţă de anul trecut, cu o diferenţă de cost de 1,12 dolari. Cu toate acestea, ţara noastră se află pe prima poziţie în regiune.
„Toate cele 13 țări din regiunea Europei de Est au căzut în primele 50 de cele mai ieftine din lume. Numai o țară din această regiune a ajuns în primele zece țări: România, pe locul zecea, cu un cost mediu al pachetului de bandă largă de 14,42 dolari. Internetul broadband în Europa de Est nu este numai ieftin, ci (la fel ca în regiunea baltică) foarte rapid datorită saturației ridicate a FTTP. De exemplu, România și Ungaria (prima și a treia în această regiune) se află printre primele zece țări din lume, cele mai rapide”, se arată în studiu.
După Ucraina, a doua cea mai ieftină ţară din punct de vedere al costului pentru i9nternet este Sri Lanka (5,65 de dolari), urmată de Iran (8,2 dolari) şi Rusia, cu 9,77 dolari pe lună.
În Europa de Vest, Italia deţine cel mai ieftin internet, cu un cost mediu de 29,48 de dolari pe lună, urmată de franţa (31,14 dolari), Germania (36,68 de dolari) şi Monaco, cu un cost de 37 de dolari.
„Deşi multe țări oferă acces mai rapid de la un an la altul, iar preţul pentru pachetele de internet de bandă largă fluctuează – uneori sălbatic – de la o țară la alta, în medie prețul la nivel mondial rămâne în mare parte neschimbat, scăzând doar cu 1,64%”, a declarat Dan Howdel analist la cable.co.uk.
La celălalt capăt al clasamentului pe lângă Mauritania, care se află chiar pe ultimul loc, se regăsesc țări precum Papua Noua Guinee, Namibia, Lao și Paraguai.
La nivel global, viteza internetului în bandă largă a crescut în medie cu 23% în intervalul 2017-2018, ceea ce ar fi putut duce la o scumpire. Totuşi, chiar dacă preţul a fluctuat în sus sau în jos, în fiecare stat, în medie preţul a scăzut cu 1,64%,
Pentru realizarea studiului, compania britanic[ a analizat datele din 195 de state între 15 august şi 20 septembrie 2018.