O nouă centrală electrică pe gaze, de 50 MW, ar putea fi construită în Bucureşti, din banii Guvernului – surse

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), entitate controlată de stat prin Ministerul Energiei, are în plan construcţia unei centrale noi pe gaze, de 50MW, în Bucureşti, pe amplasamentul fostului CET Titan, ne-au declarat surse guvernamentale.
Mihai Nicuţ - joi, 15 nov. 2018, 19:36
O nouă centrală electrică pe gaze, de 50 MW, ar putea fi construită în Bucureşti, din banii Guvernului - surse

“Există un plan făcut, şi care are aprobarea de principiu a Ministerului Energiei, privind construcţia unei centrale electrice pe gaze noi, în ciclu combinat, pe locul fostului CET Titan. Capacitatea centralei va fi de 50 MW, iar investiţia ar fi de maximum 40 de milioane de euro, pentru că dispune de un amplasament foarte bun. Este la sursa de gaz, la sursa de apă, şi este lângă staţia electrică, deci costul ar putea coborî undeva la 700.000 de euro pe MW nou instalat”, ne-au spus sursele noastre.

Centrala electrică de termoficare (CET) Titan, s-a desprins din Electrocentrale Bucureşti-societatea care administrează toate CET-urile mari din Bucureşti în 2014, şi a devenit Electrocentrale Titan, societate aflată în subordinea Ministerului Energiei.

Pe site-ul SAPE există o informare referitoare la aprobarea strategiei de investiţii a societăţii, strategie care nu este însă publică. Când am întrebat Ministerul Energiei despre acest lucru, am primit acest răspuns: “AGA SAPE a abrobat, în principiu, participarea SAPE într-o serie de investiții în sectorul energetic. În prezent, la nivelul SAPE, se află în analiză mai multe potențiale proiecte, care vizează atât investiții green-field, cât și achiziția de participații la companii active în sectorul energetic. Deocamdată este prematură menționarea proiectelor vizate de SAPE”.

Citeşte şi:

Primăria vrea o termocentrală în miniatură pe care să o plimbe prin Bucureşti ca să facă pe loc apă caldă

SAPE a avut în 2017 venituri totale de 1,9 miliarde de lei, cea mai mare parte-401 milioane de euro, 1,81 miliarde de lei-obţinuţi de la Enel, în urma deciziei Tribunalului Arbitral de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris . Suma a reprezentat prețul stabilit de Tribunal pentru preluarea de către Enel a unor pachete de pachet de câte 13,6% din acțiunile subsidiarelor sale românești de distribuție și furnizare de energie E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia de la SAPE SA.

Potrivit datelor de  bilanţ aferente anului 2017, societatea a avut un profit net de 1,8 miliarde de lei, adică aproximativ suma primită de la Enel. Tot acolo mai scrie că SAPE a avea de distribuit dividende în sumă totală de 865 de milioane de lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...