Cele mai multe vânzări au fost realizate din categoriile de produse pentru casă şi îngrijirea casei, electrocasnice mici, îngrijire personală, fashion, televizoare, telefoane, anvelope şi jucării.
Anul acesta, modalităţile de livrare au fost diversificate, astfel peste 70% dintre cumpărători au optat pentru livrare prin curier şi 30% în showroom sau oficii poştale. Aproape 35% dintre cumpărători au plătit cu cardul, procent în creştere comparativ cu anul trecut când o treime dintre comenzile făcute au fost achitate cu cardul. Peste 74% dintre români au vizualizat şi cumpărat produsele de pe dispozitivele mobile.
„Comerţul online este pentru toată lumea. Ne dorim ca aceia din mediul rural, din oraşele mici şi persoane din zone defavorizate să beneficieze de avantajele comerţului online şi anume de varietatea mare de produse, preţuri şi servicii mai bune, pe care le pot compara în mod transparent. Black Friday este cel mai aşteptat moment pentru cumpărături, un eveniment pentru care companiile au investit atât înainte, în timpul, cât şi după, mobilizând forţă de muncă pe parcursul weekendului dar şi pe parcursul nopţii. Conform datelor noastre, luni, 19 octombrie, peste 50% dintre comenzi au fost livrate sau erau în curs de livrare. Valoarea medie a unei comenzi a variat între 800 lei şi 1.600 lei”, a spus Florinel Chiş, director executiv al ARMO şi Chief Technology Advisor în cadrul European eCommerce and Omni-Channel Trade Association.
Reprezentanţii FashionUp spun că au intuit că oamenii vor folosi mobilul mai mult ca în orice alt Black Friday pentru a căuta cele mai bune dealuri şi a face cumpărături. Astfel, aproximativ 83% dintre vizitatorii site-ului au venit de pe mobil, în creştere cu 20% faţă de anul trecut. În ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor din mobil, acestea au avut o pondere de 75% comparativ cu 63% în 2017.
‘La AVstore am înregistrat vânzări considerabil mai mari în acest an în comparaţie cu luna noiembrie 2017, respectiv comenzi în valoare de 6,5 milioane de lei, o creştere de aproximativ 70% atât în numărul de vizitatori cât şi în valoarea comenzilor. Am reuşit acest lucru datorită extinderii portofoliului cu nume importante din industria Hi-Fi – NAIM, Monitor Audio, KEF sau Pro-Ject, datorită vânzărilor foarte bune înregistrate împreună cu partenerii noştri tradiţionali, dar şi ca urmare a creşterii notorietăţii magazinului în lumea pasionaţilor de muzică, filme şi jocuri. În topul vânzărilor s-au aflat căşti, boxe, amplificatoare integrate, boxe active, subwoofere şi televizoare,’ au spus reprezentanţii AVstore.
BestKids a respectat şi anul acesta conceptul original de Black Friday şi a pus în vânzare peste 10.000 de produse pentru copii cu preţ redus, majoritatea modele de anul trecut, produse cu reclamă TV care au putut fi achiziţionate cu preţuri de până la 90% mai mici. Rata de conversie a fost cu 20% mai mare, înregistrând cu 25% mai multe produse vândute faţă de anul trecut, semn că oferta de produse a fost mai apreciată anul acesta. Traficul de pe dispozitivele mobile a fost de 77%, generând 63% din vânzări.
F64 a înregistrat, anul acesta, creşterea numărului de comenzi cu 3% comparativ cu anul trecut, când au fost 6.500 de comenzi. Dintre acestea, 19% au venit din partea clienţilor noi, 51,5% au fost realizate de pe mobil iar 48,5% de pe calculator. Valoarea totală a cumpărăturilor a fost de 8,9 milioane lei. 32% dintre clienţi au preferat să plătească cumpărăturile cu cardul, cu 5% mai mulţi comparativ cu anul trecut. Categoria cu cea mai mare creştere procentuală au avut-o camerele video de acţiune, o creştere de 94,9%, aparate mirrorless cu 48% mai mult şi accesoriile foto cu 39% mai mult comparativ cu anul trecut.
Pentru depozituldecosmetice.ro cele mai vândute produse au fost din categoriile produse de îngrijire şi parfumuri, acestea având o creştere a numărului de comenzi cu 50% comparativ cu anul trecut de Black Friday iar valoare media a comenzilor a crescut cu 25% faţă de 2017.
Conform ARMO, promoţii de Black Friday au avut peste 5000 de magazine online.