Ministrul nipon al Economiei şi Industriei, Hiroshige Seko, şi ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, „şi-au reafirmat sprijinul solid” pentru cei doi producători auto şi s-au angajat să menţină cooperarea strânsă între Nissan şi Renault, se arată într-un comunicat comun de presă.
Marţi seara ar urma să aibă loc Consiliul de Administraţie al Renault, la o zi după arestarea lui Ghosn pentru presupuse nereguli fiscale.
Statul francez are o participaţie de 15% la Renault, care, la rândul său, deţine o participaţie de 43,4% în Nissan.
În vârstă de 64 de ani, Carlos Ghosn este cel care a dus alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi în fruntea industriei auto mondiale, o reuşită care i-a adus o remuneraţie uneori contestată. Potrivit firmei de consultanţă Proxinvest, pentru diferitele sale poziţii în cadrul alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn a fost recompensat în 2017 cu 13 milioane de euro, dintre care 7,4 milioane de euro le-a primit în calitate de CEO al Renault.
Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane de unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.