Astfel, capitalului social al STB va fi majorat cu 56 de milioane de lei în vederea achiziţionării unor terenuri cu o suprafaţă de minimum 189.000 mp, cu acces la utilităţi, pentru construcţia a minimum trei autobaze noi şi exploatarea a 668 de autobuze. Acest lucru este necesar având în vedere creşterea parcului de autobuze al STB odată cu intrarea în exploatare eşalonată a 400 de autobuze Otokar şi diminuarea capacităţii de exploatare prin perspectiva preluării în administrare directă de către CGMB a Autobazei Pipera şi a Autobazei Floreasca.
Totodată, 100 de milioane de lei sunt pentru majorarea capitalului social al Companiei Municipale Consolidări. Potrivit expunerii de motive, banii sunt necesari pentru achiziţionarea unui teren de circa trei hectare (44,5 milioane lei), unde să fie amplasate atelierele de mică şi mare mecanizare, atelierul de producţie secundară, o staţie de betoane mobilă, două blocuri de apartamente cu cinci etaje. Cele două blocuri, în valoare de 28 de milioane de lei, urmează să aibă o sută de apartamente cu două camere, necesare cazării angajaţilor companiei. Costurile pentru realizarea apartamentelor se vor cifra la circa 550 euro/mp. De asemenea, vor mai fi achiziţionate: o staţie de betoane mobilă cu o capacitate de 50 metri cubi/oră (18 milioane lei), un sistem de reciclare a betonului (1,9 milioane lei), hale metalice cu destinaţia de ateliere (7,6 milioane lei).
Capitalul social al Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă va fi majorat cu 21 de milioane de lei. Conform raportului de specialitate, banii sunt pentru: realizarea studiului de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan (15,2 milioane lei); dotarea cu mobilier, echipamente de calcul şi software, imprimante şi plottere (2,5 milioane lei); majorarea capitalului de lucru (2,7 milioane lei).
Capitalul social al Companiei Municipale Managementul Transporturilor va fi majorat cu 55 de milioane de lei.
De asemenea, capitalul social al Companiei Municipale Cimitire Bucureşti va fi majorat cu 45 de milioane de lei. Potrivit expunerii de motive, compania se confruntă cu o problemă a locurilor de veci, deoarece „nu mai sunt locuri libere şi funcţionează totul în sistem de avarie”. Se menţionează că în cazul unei calamităţi, Bucureştiul ar avea nevoie de cel puţin 12.000 de locuri de veci.
„Suma astfel solicitată va fi utilizată pentru înfiinţarea de noi cimitire publice, care să asigure locurile necesare pentru situaţii de calamitate, categorii sociale, dar şi pentru circuitul civil, atât de necesare comunităţii. Spaţiile speciale prevăzute pentru calamităţi, categorii sociale, ori acordate în baza legilor speciale pentru recunoştinţă deplină, vor fi construite în mod proporţional în toate cimitirele nou înfiinţate, pentru a se diminua costurile aferente realizării serviciului de organizare, funcţionare şi administrare a cimitirelor”, prevede documentul.