Dezvăluiri din subteranele contractelor de infrastructură: cum devin avocaţii mai importanţi decât constructorii

Alstom, una dintre corporațiile care are în derulare proiecte gigant în infrastructura românească, cu întârzieri majore, are un record incredibil de procese și arbitraje comerciale în contracte încheiate pretutindeni în lume.
Economica.net - vin, 23 nov. 2018, 11:02
Dezvăluiri din subteranele contractelor de infrastructură: cum devin avocaţii mai importanţi decât constructorii

Contracte de 1 miliard de euro în România

Alstom, corporație europeana gigant, prezentă în România de 20 de ani, cu peste 1.000 angajaţi pe plan local, are proiecte castigate de peste 1 miliard de euro. Primul contract major este cel cu Metrorex, semnat în 2004 pentru o perioada de 15 ani, valorând peste 240 milioane euro și a inclus si preluarea de catre Alstom a trei depouri si a unei uzine de reparatii, împreună cu angajatii aferenti. Acordul presupune ca Alstom să facă mentenanța trenurilor de la metrou până în 2019. Anunțata grevă a angajaților Metrorex are drept cauze și lipsa lucrărilor de mentenanță, nimeni nefiind capabil să spună cu precizie dacă și cât din contract a fost executat conform planificării.

Dar cele mai bănoase – și în egală măsură, cele mai întârziate – sunt contractele cu CFR pentru segmentele Coşlariu-Micăsasa (electrificare, furnizare de energie electrică, telecom), Simeria-Vinţu de Jos (electrificare, telecom, sistem de informare a călătorilor) şi segmentul km 614-Curtici (electrificare, semnalizare). Însumate, proiectele depăsesc 900 de milioane de euro. Cum tronsoanele au strâns mari întârzieri, asta a dus la pierderi substanțiale de fonduri din fostul exercitiu financiar european 2007 – 2013. Nefiind terminate la timp, proiectele au fost „fazate” în noul exercitiu european 2014 – 2020 si, practic, au beneficiat din noile fonduri europene ce ar fi putut fi folosite pe proiecte noi. Deși nu a livrat proiectele la timp, Alstom vrea să obțină un nou contract uriaș. E vorba de aproximativ 28 km de cale ferata ce reprezinta subiectul unui plan de reabilitare de aproape 650 de milioane de euro, între localitățile Cața și Apata, pe porțiunea Brașov-Sighișoara a Cordidului IV Paneuropean, unde noul traseu va fi puternic modificat, urmând a fi construite trei tuneluri care în total vor avea peste 12 km.

Istoricul Alstom peste tot în lume, însă, nu ne dă speranțe că lucrurile se vor desfășura conform planurilor. Mai jos vă prezentăm câteva din episoadele în care Alstom a intrat în conflict cu autoritățile.

Metroul din Budapesta

În 2006, Alstom a câștigat un contract pentru livrarea metrourilor pe două linii importante în Budapesta. Pe parcursul execuției proiectului, Alstom a înregistrat întârzieri legate în mare parte de solicitările de schimbări tehnice de la municipalitate și refuzul autorității maghiare îmn domeniul transprturilor, „NKH” de a livra omologarea finală a trenului în 2010 (în august 2007, NKH a acordat o licență de tip preliminar). Pe 19 octombrie 2010, Primăria a cerut încetarea contractului și executarea garanțiilor bancare. În iulie 2011, părțile au convenit asupra reintroducerii în vigoare a contractului și asupra suspendării procedura de arbitraj inițiată de Alstom în ianuarie 2011. Omologarea finală a trenului a fost obținută în iulie 2012. Procedurile de arbitraj au fost reluate la data de 17 decembrie 2012 și se află în faza evaluării daunelor revendicate de către părți și de expertiză. Expertul desemnat de tribunalul arbitral a emis concluzii preliminare și părțile și-au prezentat răspunsurile la aceste constatări pentru a fi luate în considerare de către expert.

Infrastructură feroviară CR-1 Marmaray – Turcia

În martie 2007, Ministerul Transporturilor al Turciei (DLH) acordă contractul pentru modernizarea a aproximativ 75 de kilometri de cale ferată în regiunea Istanbul, cunoscută sub numele de „Proiectul feroviar de la Marmaray (CR-1). Consorțiul Alstom-Dogus-Marubeni (AMD), din care este actor principal este filială franceză a Alstom Transport a inclus lucrări pe tunelul feroviar transcontinental pe sub Bosfor, ce au generat o schimbare semnificativă a proiectului și determinau mari întârzieri datorate, în principal, dificultăților și timpului necesar statului de a face disponibile noile terenuri care erau necesare construcției.
Cum statul turc nu a putut dobândi terenurile, consorțiul AMD a reziliat contractul în 2010. Această reziliere a fost contestată de DLH, care ulterior a cerut executarea garanțiilor bancare emise de consorțiu, până la o sumă de aproximativ 80 de milioane de euro. Consorțiul AMD a contestat executaea garanțiilor și a inițiat imediat o procedură de arbitraj pentru a rezolva problema de fond. În decembrie 2014, tribunalul arbitral a decis că contractul se încheie în virtutea dreptului comercial turcesc și a autorizat statul să obțină despăgubiri. DLH a încercat să în 2015 să continue executarea garanțiilor bancare, dar procedurile de apărare de către consorțiul AMD au permis până acum să respingă această procedură!
De asemenea, prin cererea de arbitraj notificată la 29 septembrie 2015, Corporația Marubeni a lansat o procedură împotriva Alstom Transport SA luată ca lider al consorțiului pentru a fi compensată pentru consecințele rezilierii contractului cu AMD. În mod similar, prin cererea de arbitraj emisă la 15 martie 2016, alt membru al consorțiului, Dogus a declanșat o procedură împotriva companiei Alstom Transport SA cu cereri similare. Alstom Transport SA respinge aceste cereri de despăgubire și se apără prin altă procedută juridică de suspendare a acțiunilor și recurgearea la un alt arbitraj.

Trenurile regionale Minuetto și trenurile Pendolino de mare viteză – Italia

Filiala Alstom Transport din Italia este implicată în două litigii cu compania feroviară italiană Trenitalia. Una este legată de un contract de livrare a trenurilor regionale Minuetto, semnat în 2001 (cazul „Minuetto”) și cealaltă la un contract de livrare de trenuri de mare viteză Pendolino din 2004 („cazul Pendolino”). Fiecare dintre aceste contracte au suferit probleme tehnice și întârzieri care au determinat compania Trenitalia să aplice penalități și să rețină garanțiile bancare. Deoarece părțile contestă anumite aspecte tehnice, precum și cauzele și responsabilitățile întârzierilor, problema a fost adusă în fața instanțelor italiene în 2010, respectiv, 2011. În cazul Minuetto, raportul de expertiză tehnică a fost publicat, dar Alstom a contestat conținutul său, cerând modificarea acestuia. Expertul tehnic și-a prezentat raportul final în aprilie 2017 și anumite solicitări de modificare au fost luate în considerare. Procedura se află acum în faza schimbului de memorii finale finale. În cazul Pendolino, după apariția raportului de expertiză tehnică, Alstom a obținut anumite corecții iar acum procedurile continuă privind aspectele juridice ale litigiului.

Trenuri intercity – Polonia

La 30 mai 2011, filialele PKP Intercity SA („PKP”) și Alstom Transport din Polonia și Italia au intrat într-un contract de livrare a trenurilor și servicii de întreținere către PKP. Livrarea trenurilor planificate și a sistemul de semnalizare nu a fost posibilă din cauza lipsei infrastructurii feroviare necesare, așa că Alstom are și acolo o dispută juridică cu statul în legătură cu daunele rezultate din întârzierile proiectului, în urma arbitrajului inițiat de PKP la 29 aprilie 2015. La 12 decembrie 2016, Alstom și filialele implicate în acest caz au primit notificarea finală prin care judecătorii au ajuns la concluzia că aceste filiale sunt obligate să despăgubească PKP despăgubiri de întârziere în valoare de 42 de milioane de euro.
Alstom a contestat decizia la Curtea de Apel din Katowice pentru a obține anularea acesteia , pierzând însă și aici, astfel că în august 2017 a depus recurs la Curtea Supremă.

Infrastructură feroviară de mare viteză Saturno – Italia

În urma unui litigiu în cadrul unui consorțiu care implică filiala Alstom din Italia și alte trei companii italiene, tribunalul arbitral constituit pentru soluționarea problemei a dat în august 2016 o decizie împotriva lui Alstom prin acordarea a 22 milioane de euro despăgubiri pentru daune produse celorlalți membri ai consorțiului. Filiala Alstom contestă această situație la 30 noiembrie 2016, depunând o cerere la Curtea de Apel din Milano. Alstom a reușit să obțină suspendarea hotărârii arbitrale până la soluționarea procedurii de recurs, aflată încă în desfășurare.

Tramvai ușor – Ierusalim

În proiectul de tramvai feroviar ușor din Ierusalim, a avut loc un conflict în 2009 între consorțiul câștigător, Concessionaire CityPass și Statul Israel, urmând să se stabilească responsabilități pentru anumite întârzieri ale proiectului și costuri suplimentare. Filiala lui Alstom care se ocupă de proiect este implicată în litigiu în calitatea sa de contractant. Problema a rămas nerezovată până azi, după aproape 10 ani aflându-se încă în arbitraj, iar părțile fiind în curs de desemnare unei noi comisii de trei arbitri, care va trebui să decidă asupra soluționării litigiului. În ultimele luni, părțile au decis să amâne evoluția ulterioară a procedurilor arbitrale pentru a lansa un proces de mediere, care început în mai 2018.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...