Rectificarea bugetară – Teodorovici: Deficit, sub 3%. Datoria publică rămâne în jurul a 35% din PIB. Cresc cheltuielile cu asistenţa socială

Guvernul se va încadra în acest an în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB), în condiţiile în care datoria publică va rămâne în jurul a 35% din PIB, iar cheltuielile cu asistenţa socială vor creşte cu 661 milioane de lei, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după ce rectificarea bugetară a fost aprobată în şedinţa de Guvern. Ministrul a anunţat, totodată, o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie şi organizarea unei tombole care să încurajeze posibilii investitori, scrie News.ro.
Economica.net - vin, 23 nov. 2018, 12:52
Rectificarea bugetară - Teodorovici: Deficit, sub 3%. Datoria publică rămâne în jurul a 35% din PIB. Cresc cheltuielile cu asistenţa socială

Proiectul celei de-a doua rectificări bugetare din acest an a fost construit cu încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2,97% din PIB, potrivit lui Teodorovici, scrie News.ro.

”România va menţine ponderea datoriei guvernamentale la apoximativ 35% din PIB, a patra cea mai mică din UE. Fondul din Trezorerie este la 31 miliarde de lei şi asigură peste cinci luni de finanţare brută”, a anunţat Teodorovici.

Ministrul a anunţat o creştere a cheltuielilor pentru asistenţa socială.

”Cheltuielile pentru asistenţa socială cresc cu 661 milioane de lei, iar proiectele cu finanţare din fonduri nerambursabile se diminuează cu 1,5 miliarde de lei”, a anunţat ministrul.

Ministrul a anunţat că au fost aprobate în Guvern unele modificări în emisiunea de titluri de stat, potrivit ministrului.

„De luni se pot achiziţiona astfel de titluri de stat de către populaţie. Este a treia emisiune pe care o lansăm (…) pe 2 ani, cu dobândă de 4,5%. Elementul de noutate va fi organizarea unei tombole care să încurajeze posibili investitori persoane fizice”, a declarat Teodorovici.

Guvernul a tăiat, la a doua rectificare bugetară din acest an, de la Ministerul Transporturilor, 1,16 miliarde de lei. Au pierdut bani şi alte ministere, precum cele ale Cercetării şi Inovării -228,9 milioane de lei, Educaţiei -198 milioane de lei şi Culturii -176,8 milioane de lei.

Bani în plus urmează să primească Ministerul Finanţelor +2,7 miliarde lei, Ministerul Muncii +787 milioane lei, Ministerul Sănătăţii + 211 milioane lei, Ministerului Justiţiei +138,5 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Compania de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum Aquila a încheiat primele 9 luni din 2024 cu venituri de 2,1 miliarde de lei, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi......
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
"Singura şansă ca România să evite un acord cu FMI şi să nu crească taxele este să atragă toţi banii restanţi ...
Colapsul Guvernului Germaniei ar putea fi o veste bună pentru pieţele financiare europene – Reuters
Colapsul Guvernului Germaniei ar putea fi o veste bună pentru pieţele financiare europene – Reuters
Alegerile legislative anticipate din Germania ar putea avea şi unele consecinţe pozitive pentru economia zonei euro, în ...
Trump a făcut anunțul: Elon Musk va conduce noul Departament al Eficienţei Guvernamentale
Trump a făcut anunțul: Elon Musk va conduce noul Departament al Eficienţei Guvernamentale
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că miliardarul Elon Musk va conduce noul Departament al Eficienţei ...