Primăria Turda a anunțat săptămâna aceasta că a atribuit companiei Anadolu Automobil Rom SRL contractul pentru achiziția a 20 de autobuze electrice, incluse în finanțarea europeană pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă.
„Pe 26 noiembrie 2018 a fost semnat acordul-cadru prin care furnizorul se obligă ca, în baza contractelor subsecvente încheiate cu Primăria Municipiului Turda, să furnizeze autobuze electrice de capacitate medie și normală, dotate cu sistem informatic e-ticketing, management flotă și informare pasageri, stații de încărcare rapidă pentru transportul public în municipiul Turda, la adresa autorității contractante, în termen de maxim 8 luni de la data încheierii contractului subsecvent”, se arată în comunicatul Primăriei Turda.
Conform contractului, Anadolu Automobil Rom se obligă să livreze:
10 bucăți – Autobuze electrice lungime 8-9 m
10 bucăți – Autobuze electrice lungime 11-12 m
8 seturi – Elemente sistem e-ticketing
2 bucăți – Stații încărcare rapidă
2 bucăți – Branșament electric stații încărcare rapidă
Contractele subsecvente vor fi semnate începând cu luna decembrie 2018, până în luna aprilie 2019, în așa fel încât livrările tuturor autobuzelor să se încheie la finalul anului 2019. Flota de autobuze și toate echipamentele vor fi operate de către noua companie de transport public a Consiliului Local, care va începe activitatea la finalul anului 2019. Tot prin finanțare europeană se va construi și o nouă autobază modernă.
Furnizorul are obligația de a realiza pe costurile sale instruirea personalului de întreținere și reparații, precum și autorizarea acestora pentru a efectua lucrări pe marca de autobuz contractată, la adresa autorității contractante, în termen de maxim 15 zile de la livrarea autobuzelor, pentru:
a) diagnosticare, întreținere și reparare sisteme mecanice;
b) diagnosticare, întreținere și reparare sisteme electrice și electronice;
c) întreținere reparare caroserie.
d) instruire conducători auto
Primul autobuz electric care a traversat Transfăgărășanul
Autobuzele ce vor fi livrate de Anadolu Automobil Rom Primăriei Turda sunt produse de compania SOR la fabrica din Libchavy, Cehia. Acestea sunt de două dimensiuni: 10 unități de 9m lungime și 10 unități de 11m lungime.
SOR produce autobuze electrice de aproape un deceniu, iar produsele sale au fost testate în cele mai grele condiții de exploatare, spun reprezentanții distribuitorului local.
În România, un autobuz electric SOR a fost în teste în mai multe orașe, inclusiv în București, pe linia 104 (video jos).
Autobuzul fabricat în Cehia a dovedit o autonomie urbană reală de peste 250 km, mai spun reprezentanții Anadolu Automobil Rom. Potrivit lor, un autobuz SOR este și primul autovehicul complet electric care a reușit să traverseze Tranfăgărășanul, între Pitești și Sibiu.
Anadolu Automobil Rom este importator pentru mărcile: Isuzu, Karsan, Menarinibus, Temsa, SOR.
Importatorul cu sediul în Ciolpani, județul Ilfov, a câștigat și licitația organizată de Primăria Suceava, pentru achiziția a cinci autobuze electrice. Anadolu Automobil Rom va livra aici modelul electric Jest, fabricat de producătorul turc Karsan.
Suceava este al doilea oraș din țară care a semnat contract pentru achiziția de autobuze electrice, după Cluj – Napoca care a cumpărat autobuze electrice de la producătorul polonez Solaris. În ambele cazuri, finanțarea este asigurată în proporție de 85% din fonduri elvețiene.
Și Primăria Capitalei a anunţat încă din luna august că a depus cereri de finanţare pentru fonduri europene în valoare de 283 milioane euro pentru mai multe investiţii, precum achiziţionarea a 100 de tramvaie şi a 100 de autobuze electrice.