Germania vrea adoptarea unor reforme pentru întărirea zonei euro

Statele membre ale zonei euro vor să adopte la summitul de săptămâna viitoare o serie de reforme pentru a face blocul comunitar mai rezistent, inclusiv prin extinderea atribuţiilor Mecanismului European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - a afirmat miercuri ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 28 nov. 2018, 18:56
Germania vrea adoptarea unor reforme pentru întărirea zonei euro

Într-un discurs văzut ca un răspuns la solicitările preşedintelui francez Emmanuel Macron de adâncire a integrării zonei euro, idei care nu sunt primite foarte bine în Germania, Scholz a afirmat că ESM ar trebui să poată împrumuta bani băncilor care se confruntă cu dificultăţi financiare şi să devină un Fond Monetar European (FME).

„Vrem un ESM care să deţină competenţe mai mari şi posibilitatea de a pregăti şi implementa programe de sprijin pentru ţările din zona euro care – în pofida politicilor adecvate – se confruntă cu dificultăţi”, a afirmat Scholz într-un discurs rostit la Universitatea Humboldt din Berlin.

Acesta a adăugat că vrea să promoveze un buget al zonei euro ca parte a bugetului Uniunii Europene, pentru a ajuta investiţiile, convergenţa economică, competitivitatea şi stabilitatea regiunii.

Totuşi, Scholz a recunoscut că uniunea bancară rămâne la mare depărtare: „Va fi foarte dificil de ajuns la un acord privind un sistem comun de asigurare a depozitelor”.

Schema europeană de garantare a depozitelor (EDIS) ar face depozitele bancare la fel de sigure pe întreg teritoriul zonei euro iar în cazul falimentului unei bănci persoanele care au depozite ar putea recupera până la 100.000 euro. Însă, Germania şi alte state din nordul Europei se opun EDIS până când riscurile pe care băncile şi le asumă nu vor fi diminuate, în special în ţări precum Grecia sau Italia. În consecinţă, liderii UE au convenit să demareze, într-un moment nedefinit în viitor, discuţiile cu privire la EDIS.

În iunie, miniştrii de Finanţe din zona euro au anunţat că în eventualitatea unei crize majore Mecanismul European de Stabilitate (ESM) va putea împrumuta fondului de rezoluţie până la 60 de miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor. Peste 3 milioane de certificate medicale eliberate asiguraţilor în 2023, în scădere masivă faţă de 2022
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie falimentul?
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie ...
Un studiu făcut de BNR despre criteriile în care o firmă are șanse să devină de succes într-un ciclu de 5-10 ani s-a ...
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Tudor Manea a comentat amenda primită din partea Consiliului Concurenței, precizând că retailerul a fost ...