Guvernul dă unde verde angajatorilor să aducă în ţară 13.500 de noi lucrători extracomunitari în 2019 ca să acopere deficitul de pe piaţa muncii

Angajatorii vor putea aduce la muncă în ţara noastră maximum 13.500 de noi lucrători extracomunitari, în cursul anului 2019, a propus recent Guvernul, printr-un proiect de hotărâre consultat de Economica. E al doilea an consecutiv în care Guvernul recunoaşte amploarea crizei forţei de muncă locale şi propune să acopere o parte din acest deficit cu angajaţi din afara Uniunii Europene. 
Cristina Şomănescu - mar, 04 dec. 2018, 19:43
Guvernul dă unde verde angajatorilor să aducă în ţară 13.500 de noi lucrători extracomunitari în 2019 ca să acopere deficitul de pe piaţa muncii

Piaţa muncii se confruntă cu un deficit semnificativ de forţă de muncă, mai ales în construcţii şi în industria ospitalităţii, iar criza de lucrători calificaţi s-a acutizat în ultimul an.

Informaţia vine în contextul în care circa 4 milioane de români au ales să emigreze, iar importul de forţă de muncă extracomunitară e restricţionat anual de Guvern. Mai precis, la finalul fiecărui an, Guvernul stabileşte pentru anul următor un număr maxim de noi lucrători străini din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, care pot fi aduşi la muncă în ţara noastră. În prezent, acest număr e insuficient, spun apăsat angajatorii din construcţii şi din industria ospitalităţii. De exemplu, patronatele din turism au spus în repetate rânduri că au nevoie să angajeze 50.000 de oameni pe care nu-i găsesc pe piaţa locală.

Guvernul va încerca şi în 2019 să acopere o parte din deficitul de forţă de muncă de pe piaţa locală cu import de lucrători extracomunitari. Concret, Executivul propune pentru anul 2019 un contingent de 13.500 de lucrători nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România, conform proiectului de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2019, consultat de Economica.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de act normativ trebuie să fie adoptat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

Cum îşi argumentează Guvernul decizia:

  • pe de o parte, în primele opt luni ale anului 2018 am avut peste 63.800 de locuri de muncă pe care nu le-a vrut nimeni, după ce angajatorii le-au declarat, în mod repetat, vacante la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
  • pe de altă parte, numărul permiselor (avizelor) de angajare/detaşare, eliberate de Inspectoratul General pentru Imigrări lucrătorilor extracomunitari, a crescut semnificativ în 2018 faţă de nivelul din 2017, spune Guvernul.

„Străinii care ar putea fi încadraţi în muncă sau detaşați în România la un singur angajator, în baza avizelor de angajare/detașare, ar reprezenta aproximativ 0,27% din numărul total al efectivului de salariaţi din economie, conform datelor publicate de Institutului Naţional de Statistică. Prin promovarea migraţiei legale în beneficiul societății românești, precum și în beneficiul imigranţilor şi al statelor lor de origine, obiectivul principal al autorităţilor române este de a maximiza efectele pozitive şi de a limita efectele negative ale migraţiei în scop de muncă. De asemenea, prin prezentul act normativ se asigură un control al numărului străinilor care intră în teritoriul României şi se limitează numărul lucrătorilor străini detaşaţi, pentru care se plătesc contribuţii de asigurări sociale în statul de origine”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

În 2017, majoritatea lucrătorilor străini permanenţi din ţara noastră aveau între 18 şi 34 de ani. China, Turcia, Filipine şi Vietnam sunt ţările din care au fost aduşi la muncă în ţara noastră cei mai mulţi lucrători din spaţiul extracomunitar în cursul anului 2017, arată datele pe care Inspectoratul General pentru Imigrări le-a comunicat pentru Economica.

Schimbarea de paradigmă la nivel guvernamental în privinţa importului de lucrători extracomunitari a început în anul 2017.

În perioada anilor 2014 – 2016 inclusiv, numărul maxim al lucrătorilor din spaţiul extracomunitar, nou-admişi pe piaţa muncii din România, a fost acelaşi: 5.500 pe an.
Şi pentru anul 2017 Guvernul hotărâre iniţial că piaţa muncii are nevoie tot de maximum 5.500 de noi lucrători extracomunicari. În premieră, pe 26 octombrie 2017, Guvernul a anunţat că va suplimenta cu 3.000 numărul străinilor din spaţiul extracomunitar, nou-admişi să lucreze în ţara noastră în anul 2017. Drept care, prin HG nr. 891 din 2017, Guvernul a decis să primească pe piaţa muncii, în total, cel mult 8.500 de noi lucrători extracomunitari în cursul anului 2017.

Vă amintim că în anul 2018 Guvernul a permis angajatorilor să aducă cel mult 15.000 de noi lucrători extracomunitari, potrivit Hotărârii nr. 596/2018. 

Paşii parcurşi de angajatori pentru a aduce în ţară lucrători din afara spaţiului comunitar

Ce spune legea, conform informaţiilor pe care oficialii Inspectoratului General pentru Imigrări le-au comunicat pentru Economica:

Străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare, obţinut de angajatorii români în condiţiile Ordonanţei nr. 25 din 26 august 2014. Cererea pentru eliberarea avizului de angajare se depune de angajator la sediul Inspectoratului pentru Imigrări pe raza căruia are sediul social sau domiciliul.
Printre altele, angajatorul trebuie să dovedească, printr-o adeverinţă eliberată de AJOFM din judeţul său, că locul de muncă vacant pentru care vrea să aducă lucrători străini nu a putut fi ocupat de candidaţi români.
La eliberarea avizului de angajare pentru lucrătorul străin, angajatorul va plăti echivalentul în lei a 200 de euro. După obţinerea avizului de muncă, angajatorul trebuie să trimită acest document persoanei din spaţiul extracomunitar, care va solicita misiunilor diplomatice ale României viză de lungă şedere pentru angajare. Această viză se acordă pentru o perioadă de 90 de zile. După intrarea în România şi încheierea contractului individual de muncă, lucrătorul extracomunitar poate solicita eliberarea permisului de şedere temporară în scop de muncă, denumit permis unic.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...