„Termenul limită pentru plata creditului trebuie amânat”, a afirmat Luigi Di Maio, vicepremier şi ministru al Industriei, într-un interviu acordat agenţiei italiene de presă ANSA.
Alitalia trebuie să achite împrumutul până în data de 15 decembrie, dar oficialul susţine că este nevoie de mai mult timp pentru ca potenţialul cumpărător, Ferrovie dello Stato (FS), societatea de căi ferate deţinută de statul italian, să schiţeze un nou plan de afaceri.
„Ferrovie are termen până în 31 ianuarie să realizeze planul, astfel încât noul termen pentru restituirea creditului ar trebui stabilit în perioada mai-iunie”, a declarat Luigi Di Maio.
Decizia oficială privind împrumutul ar urma să fie adoptată la următoarea reuniune a Cabinetului. Orice extindere a termenului limită pentru achitarea creditului punte ar putea irita Comisia Europeană (CE), care ar putea verifica dacă împrumutul acordat Alitalia încalcă reglementările UE privind concurenţa.
Alitalia, companie care a înregistrat profit doar de câteva ori în cei 70 de ani de existenţă, a fost plasată sub administrare specială în mai anul trecut, după ce salariaţii au respins un plan de restructurare ce viza reducerea efectivelor şi salariilor.
Procesul de vânzare al Alitalia, la care compania Etihad Airways din Abu Dhabi deţine o participaţie de 49%, a fost întârziat din cauza incertitudinilor provocate de alegerile generale.
Operatorul aerian german Lufthansa a confirmat recent că nu este interesat să participe la eforturile de restructurare a Alitalia. Printre companiile aeriene care şi-au exprimat în trecut interesul în achiziţionarea anumitor părţi din Alitalia se află operatorii low-cost EasyJet şi Wizz Air.
Odată un jucător important în industria transportului aerian european, în ultimii ani Alitalia a avut de suferit de pe urma competiţiei trenurilor de mare viteză şi a transportatorilor low-cost, care au diminuat cota de piaţă şi profiturile sale.
Alitalia are aproximativ 9.200 de angajaţi în regim full-time şi alţi 1.600 sunt plasaţi într-o schemă temporară susţinută de stat. Orice reducere permanentă de personal ar fi un subiect sensibil într-o ţară cu o rată ridicată a şomajului.