Statele OPEC caută soluţii pentru a reduce producţia de petrol

Producătorii de petrol din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) vor da joi un verdict aşteptat cu nerăbdare de pieţele mondiale cu privire la o scădere a producţiei destinată să pună capăt degringoladei cotaţiilor ţiţeiului, fără a provoca însă nemulţumirea autorităţilor de la Washington care sunt interesate de preţurile reduse, informează AFP.
Economica.net - joi, 06 dec. 2018, 06:28
Statele OPEC caută soluţii pentru a reduce producţia de petrol

Statele membre ale OPEC, organizaţie condusă de facto de Arabia Saudită, se reunesc joi la sediul de la Viena pentru a încerca să găsească o formulă magică destinată să seducă o piaţă volatilă pe care cotaţiile au scăzut cu 30% în două luni.

Înaintea reuniunii, preşedintele SUA, Donald Trump, care de mai multe luni pune presiune pe OPEC, a cerut organizaţiei să nu provoace o creştere a preţului petrolului, în dorinţa de a îi menaja pe consumatorii americani.

Încă de miercuri, au început negocierile de culise în capitala Austriei între ţările membre ale OPEC şi partenerii lor, în primul rând cu Rusia. Aceste două grupări care numără un total de 20 de ţări, şi care reprezintă mai mult de jumătate din oferta mondială de petrol, sunt legate de la finele lui 2016 de un acord de limitare a producţiei.

Majoritatea analiştilor mizează pe un anunţ de reducere a producţiei, a cărui amploare rămâne principala necunoscută, cu obiectivul redresării preţului barilului de petrol care în prezent evoluează în jurul nivelului de 60 de dolari pentru barilul de ţiţei Brent, de referinţă pentru piaţa europeană.

„Da, vom avea o scădere”, a declarat la Viena, ministrul Petrolului din Oman, Mohammed bin Hamad Al Rumhi. „Vom avea timp până mâine (joi) să punem la punct detaliile”, a a adăugat oficialul.

Pentru Stephen Brennock, analist la firma londoneză de brokeraj PVM, acordul cu privire la o nouă reducere a producţiei a fost deja decis în avans. Un scenariu contrar, ar declanşa „o frenezie a vânzărilor de proporţii biblice. Singura necunoscută la acest moment este volumul reducerilor de producţie”, a spus Stephen Brennock.

O posibilă sursă de tensiuni la reuniunea de joi ar putea veni din partea Iranului, ministrul Petrolului din această ţară, Bijan Namdar Zanganeh, a cerut miercuri ca ţara sa să fie scutită de la reducerea producţiei „atâta timp cât sancţiunile americane ilegale nu vor fi ridicate”.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...