„În anul 2001, Alpha Bank România lansa primul credit imobiliar, deschizând astfel piaţa finanţărilor pentru achiziţia de locuinţe prin credit bancar. Alpha Bank continuă tradiţia de pionierat în banking, pregătind acum lansarea primului program de obligaţiuni ipotecare din România, în baza Legii nr. 304/2015. Adunarea Generală a Acţionarilor Alpha Bank Romania a aprobat implementarea unui program-cadru de obligaţiuni ipotecare, cu un plafon maxim al principalului de 1.000.000.000 euro (sau echivalentul în alte valute)”, se spune în comunicat.
Potrivit băncii, obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale.
Potrivit Legii nr. 304/2015, aceste obligaţiuni sunt garantate cu un portofoliu de creanţe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligaţiuni ipotecare să atragă modificări în privinţa termenilor contractuali agreaţi anterior cu clienţii băncii sau a garanţiilor aferente contractelor de credit.
Lansarea în peisajul financiar din România a obligaţiunilor ipotecare poate aduce beneficii esenţiale pentru economie, printre care banca aminteşte: îmbunătăţirea procesului de gestionare a activelor şi pasivelor, în sensul unei corelări mai bune a scadenţelor dintre împrumuturile acordate şi sursele de finanţare atrase; scăderea costurilor de finanţare pentru creditele ipotecare; creşterea gradului de intermediere financiară, prin atragerea de economisire externă; dezvoltarea pieţei locale de capital.
La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa. Prin această emisiune, România va intra în rândul ţărilor care au atât o legislaţie modernă, cât şi o piaţă activă a obligaţiunilor ipotecare.