Moody’s a anunţat luni că a retrogradat ratingul pentru datoriile AB InBev până la „Baa1” de la „A3”, cu doar trei trepte deasupra nivelului „junk”, nerecomandat pentru investiţii. Potrivit agenţiei de evaluare, povara datoriilor producătorului de bere va rămâne relativ ridicată comparativ cu fluxul său de lichidităţi în următorii ani, chiar dacă producătorul va decide să reducă la jumătate sumele propuse pentru plata dividendelor către acţionari.
Deprecierea monedelor statelor emergente a afectat profitul producătorului de bere, astfel că în prezent datoriile AB InBev sunt de aproape cinci ori mai mari decât profitul operaţional. Moody’s susţine că AB InBev are cele mai mari datorii din industria globală a alimentelor şi băuturilor.
„Procesul de reducere a datoriilor este în urma aşteptărilor iniţiale, în mare parte din cauza fluctuaţiilor valutare şi a performanţelor slabe ale anumitor economii emergente”, a subliniat analistul Moody’s, Linda Montag.
Datoriile AB InBev au crescut exploziv în 2016 ca urmare a preluării rivalului SABMiller pentru 104 miliarde de dolari, o tranzacţie care a creat un gigant care domină 30% din piaţa mondială a berii.
Moody’s se aşteaptă ca AB InBev să continue să îşi reducă datoriile până la un nivel echivalent cu de patru ori profitul operaţional în următorii doi ani. Agenţia de evaluare avertizează că dacă AB InBev nu va reuşi să îşi reducă datoriile până la de 4,5 ori profitul operaţional la finele lui 2020, ratingul companiei ar putea fi din nou retrogradat.
Analiştii de la Barclays Plc estimau în luna octombrie că AB InBev ar putea fi nevoită să suspende acordarea de dividende pentru a-şi reduce datoriile la un nivel echivalent cu de patru ori profitul operaţional.