Cea mai mare creştere a taifelor de distribuţie a energiei electrice, pentru joasă tensiune, a fost acceptată pentru Electrica Muntenia Nord, respectiv 4,34%, mai puţin de jumătate faţă de solicitatea companiei, de 11,55%. Enel Distribuţie Banat este distribuitorul căruia, la joasă tensiune, i s-a redus cel mai mult tariful, cu 0,21%, deşi ceruse o creştere de 2,5%.
În medie, majoararea cu care a fost de acord ANRE, la nivel national este de 1,29%, la nivel national. Puteţi vedea mai jos tarifele avizate pentru fiecare societate de distribuţie, dar şi solicitarea de tarif a fiecăreia
Impact redus, spune ANRE
“Apreciem că variaţia moderată a tarifelor specifice de distribuție faţă de anul precedent va avea un impact economic redus, atât în ceea ce priveşte variaţia veniturilor anuale ale operatorilor de distribuţie concesionari, cât şi în privinţa costurilor cu energia electrică suportate de utilizatorii serviciului, deopotrivă casnici și noncasnici, de pe teritoriul întregii țări. De asemenea, variaţia moderată a tarifelor de distribuție a energiei electrice va avea un efect favorabil în privinţa inflaţiei realizate anual şi, de asemenea, nu va genera costuri suplimentare agenților economici consumatori de energie electrică, cu avantajul creșterii competitivității acestora și al diminuării prețurilor bunurilor și serviciilor”, arată Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei.
Tarifele de distribuţie ai o pondere de până la 30% din valoarea facturii finale de energie electrică, în funcţie de distribuitor, fiind a doua componentă valorică, după costul energiei propriu-zise. Cea mai mare creştere , operată pentru Nordul Munteniei, presupune un cost suplimentar pentru un consumator casnic de sub 1,3 lei pe lună, pentru o factură aferentă unui consum de 150 kWh lunar.
Aceste tarife se înscriu în linia ANRE de a reduce profitabilitatea segmentului de distribuţie a energiei electrice, prin reglementări.
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a decis în septembrie că valoarea ratei reglementate a rentabilităţii (RRR) care se va aplica distribuţiilor de electricitate operate de Enel, CEZ, E.On şi Electrica de la 1 ianuarie 2019 este de 5,66%, în următoarea perioadă de reglementare: 2019-2023.
Nivelul RRR aplicat acum este de 7,7%.
„Rata reglementată a rentabilităţii (RRR) reprezintă un parametru foarte important luat în considerare la stabilirea veniturilor reglementate ale operatorilor de distribuție concesionari. Valoarea RRR aprobată care urmează a fi aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2019 este de 5,66%, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare”, arăta ANRE într-un comunicat de presă.
„Menționăm totodată că, pentru stimularea realizării de noi investiții, ANRE are în vedere remunerarea suplimentară, cu un punct procentual peste valoarea precizată anterior, a investițiilor realizate în capacităţile energetice în cea de a patra perioadă de reglementare (2019-2023).
Operatorii de distribuţie au anunţat că, în urma tăierii profitabilităţii decise de ANRE, investiţiile în reţele vor fi semnificativ diminuate, iar unii dintre ei chiar au spus că vor face doar acele investiţii minime la care sunt obligaţi prin reglementările ANRE.