Franţa ar putea avea un deficit bugetar de 3,4% din PIB în urma măsurilor anunţate de Emmanuel Macron

Deficitul bugetar al Franţei va depăşi probabil anul viitor plafonul de 3% din PIB stabilit de Uniunea Europeană şi va ajunge la 3,4% din PIB, a afirmat duminică preşedintele Adunării naţionale (camera inferioară a legislativului), Richard Ferrand, într-un interviu acordat publicaţiei Le Journal du Dimanche, transmite Reuters.
Economica.net - Dum, 16 dec. 2018, 15:53
Franţa ar putea avea un deficit bugetar de 3,4% din PIB în urma măsurilor anunţate de Emmanuel Macron

Ţinta iniţială de deficit a Guvernului de la Paris pentru 2019 era de 2,8% din PIB.

Creşterea deficitului vine după ce preşedintele Emmanuel Macron a anunţat luni seara o serie de măsuri care vizează relansarea puterii de cumpărare, încercând să calmeze protestul „vestelor galbene”. Oficialul francez a promis o serie de măsuri care merg în sensul creşterii puterii de cumpărare solicitate de protestatari: creşterea salariului minim cu 100 de euro din 2019, fără ca acest lucru să-i coste vreun euro pe angajatori, nefiscalizarea orelor suplimentare din 2018 şi anularea creşterii de taxe care a fost impusă pensionarilor care câştigă mai puţin de 2.000 de euro pe lună. În plus, el le-a cerut angajatorilor care pot face acest lucru „să plătească o primă de sfârşit de an” care nu va fi fiscalizată

Analiştii se aşteaptă la o gaură în buget de zece miliarde de euro (11 miliarde de dolari) în urma implementării acestor măsuri.

„Ne-am asumat responsabilitatea de a avea un deficit mai ridicat decât am estimat, probabil la 3,4% din PIB. Dar va fi un vârf ciclic, nu o traiectorie structurală”, a declarat Ferrand.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei din Franţa a refuzat să comenteze declaraţia.

Şi comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a avertizat miercuri că Franţa nu va beneficia de un tratament preferenţial, în raport cu Italia, în cazul unui derapaj al deficitului bugetar ca urmare a măsurilor adoptate în ultimele zile în încercarea de a calma „vestele galbene”.

Italia se confruntă cu posibile sancţiuni din partea UE, după ce Comisia Europeană a respins proiectul de buget pe 2019 al autorităţilor de la Roma pentru că a apreciat că încalcă regulile referitoare la deficit.

Ministrul francez al Conturilor Publice, Gerald Darmanin, a estimat marţi la 2,5% din PIB deficitul public pentru 2019, avertizând că această cifră nu include şi impactul transformării unei reduceri temporare de impozit (CICE) într-o reducere permanentă. Dacă se ia în calcul şi impactul transformării CICE, deficitul public al Franţei ar urma să crească de la 2,5% la 3,4% din PIB, ceea ce ar însemna că Franţa ar depăşi limita de deficit de 3% din PIB cerută de Uniunea Europeană.

„Nu există standarde duble, regulile sunt aceleaşi pentru toţi”, a declarat Pierre Moscovici, cu ocazia unei conferinţe organizate de cotidianul Financial Times la Frankfurt. „Este exclus să existe un tratament privilegiat pentru unii şi unul excesiv de sever pentru alţii”, a adăugat Moscovici.

Însă acelaşi Pierre Moscovici, fost ministru francez de Finanţe, a adăugat că „regulile sunt deosebit de subtile şi complexe”, lăsând să se înţeleagă că există o marjă de manevră între Paris şi Comisia Europeană. Potrivit comisarului european, regulile Pactului european de stabilitate permit, în unele cazuri, derapaje bugetare. O deviaţie „temporară, limitată şi excepţională de la regulile europene care limitează deficitul public al unei ţări la 3% din PIB este admisibilă”, a afirmat Moscovici.

„Comisia Europeană înţelege că în contextul unor mişcări sociale şi ale unor revendicări puternice pentru reducerea dezintegrării regionale sau sociale, un guvern poate fi nevoit să adopte măsuri”, a explicat Moscovici. Comisarul european a adăugat că el nu este partizanul adoptării de sancţiuni nici pentru Italia şi nici pentru Franţa ci că doreşte să fie găsire soluţii pentru problemele bugetare ale ambelor ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...