Acţiunile de control au fost demarate la începutul lunii septembrie, în cadrul acestei tematici fiind verificate 2.284 de obiective, dintre care 1.801 stupine, 31 de centre de colectare a mierii, 45 de unităţi de procesare a mierii, precum şi 406 de unităţi de vânzare cu amănuntul, care comercializează miere.
Deficienţele constatate de către reprezentanţii DSVSA au fost sancţionate prin aplicarea a nouă sancţiuni contravenţionale, care au însumat 36.700 de lei, şi emiterea a 312 de ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii (OIA) pentru unităţi din sectorul mierii de albine. Totodată, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială/sechestru şi s-au retras de la comercializare 200 de kg de miere de albine, a căror trasabilitate nu a putut fi demonstrată de către operatorul din sectorul alimentar.
Potrivit sursei citate, printre neconformităţile constatate şi sancţionate s-au aflat: desfăşurarea unor activităţi pentru care unităţile nu au fost înregistrate sanitar veterinar, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă la nivelul unităţilor de colectare, procesare şi reambalare a mierii, privind gestionarea deşeurilor şi a subproduselor nedestinate consumului uman, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind asigurarea trasabilităţii mierii de albine şi privind elaborarea şi implementarea programelor proprii de control.
„Cu ocazia controalelor efectuate, inspectorii DSVSA au prelevat 176 de probe de miere de albine, atât de la nivelul producţiei primare şi unităţilor de procesare a mierii, cât şi din unităţile de vânzare cu amănuntul. Probele de miere prelevate în cadrul acestor controale tematice au fost analizate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) Bucureşti pentru determinarea unor parametrii (hidroximetilfurfural – HMF, indice diastazic, indice polinic, zaharoza, zahăr invertit, umiditate, conductivitate electrică, aciditate, reziduuri de pesticide şi medicamente). Urmare a examenelor efectuate de către IISPV, 147 probe de miere au avut rezultate corespunzătoare la toţi parametrii analizaţi, iar 29 probe au avut rezultate neconforme cu cerinţele legislaţiei, la anumiţi parametrii (indice diastazic, indice polinic, hidroximetilfurfurol (HMF) etc.)”, se menţionează în comunicatul citat.
ANSVSA menţionează că pentru loturile cu rezultate neconforme s-a dispus retragerea de la comercializare, dirijarea către unităţi de neutralizare şi distrugerea acestora.