OMV preia o participaţie la un proiect de gaze naturale din Abu Dhabi

Grupul petrolier austriac OMV AG, proprietarul OMV Petrom, a anunţat miercuri că a semnat un acord pe 40 de ani cu compania petrolieră Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) pentru o participaţie de 5% la concesiunea offshore de gaze naturale Ghasha din Abu Dhabi, informează Reuters.
Economica.net - mie, 19 dec. 2018, 11:15
OMV preia o participaţie la un proiect de gaze naturale din Abu Dhabi

În urma acestui acord, OMV, companie la care un acţionar important este fondul Mubadala Investment Company din Abu Dhabi, se alătură companiilor energetice europene Eni şi Wintershall, care sunt parteneri la această concesiune. ADNOC nu a dezvăluit care este valoarea tranzacţiei.

Proiectul Ghasha constă din trei mari zăcăminte offshore de gaze, Hail, Ghasha şi Dalma, precum şi alte zăcăminte offshore de petrol, gaze naturale şi condensat. Potrivit planurilor ADNOC, acest proiect ar urma să înceapă să producă la mijlocul următorului deceniu, şi va ajunge la un platou de producţie de cel puţin 40 milioane metri cubi de gaze pe zi precum şi peste 120.000 de barili echivalent petrol pe zi de petrol şi condensat.

„Cu acest acord ne extindem poziţia în Orientul Mijlociu şi ne reorientăm şi mai mult producţia upstream spre gazele naturale”, a declarat directorul general de la OMV, Rainer Seele.

Grupul petrolier italian Eni are o participaţie de 25% la proiectul Ghasha, iar compania Wintershall, o divizie a grupului german BASF, are şi el o participaţie de 10%.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

Te-ar mai putea interesa și
Franța reduce drastic subvențiile pentru achiziția de mașini electrice
Franța reduce drastic subvențiile pentru achiziția de mașini electrice
Franța va reduce drastic subvențiile pentru achizițiile de mașini electrice în zilele următoare, cu o nouă scală variind de la 2.000 la 4.000 de euro în funcție de venit, în scădere......
Hidroelectrica va avea o ofertă competitivă și după 1 Aprilie 2025
Hidroelectrica va avea o ofertă competitivă și după 1 Aprilie 2025
Hidroelectrica va avea şi după 1 aprilie 2025 o ofertă extrem de competitivă pe piaţa de furnizare, adresată atât ...
APIA a plătit peste un miliard de euro pentru 2024
APIA a plătit peste un miliard de euro pentru 2024
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit fermierilor până în prezent peste 1,08 miliarde ...
Cartel Alfa: producția industrială din România rămâne sub nivelul anterior pandemiei. Susținerea publică e fragmentată și fără continuitate
Cartel Alfa: producția industrială din România rămâne sub nivelul anterior pandemiei. Susținerea publică e fragmentată ...
România se află într-un moment critic, în care producţia industrială rămâne mult sub nivelul de dinaintea pandemiei, ...