Decizia era aşteptată de pieţele financiare, după ce în august Banca Angliei a majorat rata dobânzii de la 0,50% la 0,75% – cel mai ridicat nivel din martie 2009, şi a dat asigurări că orice creşteri în următorii trei ani vor fi limitate şi graduale, pe fondul temerilor provocate de Brexit.
Analiştii se aşteaptă ca BoE să nu modifice dobânzile până în martie 2019, când Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană.
Banca Angliei şi-a înrăutăţit estimările privind creşterea economiei britanice şi a avertizat că lipsa clarităţii privind Brexitul afectează evoluţia PIB-ului.
Incertitudinile privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană „s-au intensificat considerabil” în ultima lună. Costurile de finanţare ale băncilor „au urcat semnificativ”, ceea ce afectează costurile de împrumut pentru consumatori, avertizează BoE.
Instituţia estimează că economia britanică va înregistra un avans de 0,2% în ultimele trei luni din acest an, după o expansiune de 0,6% în trimestrul trei din 2018. Iniţial, Banca Angliei previzionase o creştere de 0,3% în trimestrul patru din acest an.
Creşterea mai lentă va continua şi în 2019, în primul trimestru fiind prognozat un avans de 0,2%, apreciază BoE.
Preţul mai scăzut al ţiţeiului pe plan global va duce probabil rata inflaţiei sub ţinta BoE de 2% până la sfârşitul anului şi va rămâne la acest nivel şi la începutul anului viitor, estimează Banca Angliei.