Acţiunile Airbus scad după ce autorităţile SUA s-au implicat în scandalul de corupţie

Acţiunile grupului aeronautic european Airbus au scăzut joi, după ce publicaţia Le Monde a anunţat că SUA au deschis o investigaţie privind acuzaţii de corupţie, mărind miza dosarelor în derulare din Marea Britanie şi Franţa, transmite Reuters. 
Economica.net - joi, 20 dec. 2018, 18:18
Acţiunile Airbus scad după ce autorităţile SUA s-au implicat în scandalul de corupţie

Le Monde susţine că Airbus s-ar putea confrunta cu amenzi record, de miliarde de euro, ca rezultat al anchetei legate de corupţie, care a demarat în 2016.

Joi după amiază, acţiunile Airbus înregistrau un declin de aproximativ 6% la Bursa de la Paris, după ce anterior scăzuseră cu 9%.

Reprezentanţii Departamentului american al Justiţiei nu au fost imediat disponibili pentru comentarii.

Airbus a anunţat că deja cooperează cu investigatorii din Marea Britanie şi Franţa şi în 2016 a demarat propriul său audit intern.

Într-un comunicat, grupul aeronautic european a precizat că a recunoscut anterior că autorităţile de la Washington caută informaţii despre caz şi a adăugat: „De asemenea, Airbus cooperează cu autorităţile SUA, în strânsă coordonare cu cele din Marea Britanie şi Franţa”.

În februarie 2018, Airbus a confirmat că procurorii germani au finalizat investigaţia de fraudă şi mită în legătură cu vânzarea avioanelor produse de grupul aeronautic european şi a acceptat să plătească o amendă de 81,25 milioane de euro (99 de milioane de dolari).

În februarie 2017, Ministerul Apărării din Austria anunţa că va da în judecată Airbus şi Eurofighter în Austria pentru că au indus în eroare autorităţile de la Viena în legătură cu preţul de achiziţie, livrarea şi echipamentele avioanelor, un prejudiciu estimat la 1,1 miliarde de euro. Grupul aeronautic european este acuzat de înşelăciune cu rea-credinţă şi fraudă în legătură cu comanda pentru avioanele Eurofighter din anul 2003.

Procurorii din Munchen au investigat dacă Airbus a dat mită pentru a câştiga un contract în valoare de două miliarde de dolari, acuzaţii dezminţite de grupul aeronautic european. Într-o declaraţie, procurorii au precizat că nu au găsit dovezi de mituire, dar Airbus nu a putut justifica plăţi de peste 100 de milioane de euro către două „societăţi fictive” (shell companies).

EADS, compania mamă a Airbus în acea perioadă, a trimis fonduri de peste 100 milioane de euro către Vector Aerospace LLP şi City Chambers Limited. Majoritatea fondurilor au fost utilizate „în scopuri neclare”, susţin procurorii.

Separat, grupul aeronautic european este investigat în Marea Britanie şi Franţa în privinţa vânzării avioanelor comerciale. Presa anglo-saxonă susţine că Airbus ar putea primi o amendă de peste un miliard de lire sterline de la procurorii din cele două ţări.

Biroul pentru Fraude Majore din Marea Britanie a deschis în august 2016 o anchetă oficială privind suspiciuni de fraudă, mită şi corupţie legate de vânzările de aeronave comerciale Airbus, după ce în urmă cu trei luni o instituţie guvernamentală britanică suspendase creditele de export pentru Airbus, invocând neconcordanţe între declaraţiile producătorului de avioane privind utilizarea unor terţi ca intermediari în negocierile de vânzări.

Anul trecut, Franţa a demarat o investigaţie similară, iar autorităţile din cele două state au anunţat că vor colabora în cadrul acestor anchete. Analiştii se aşteaptă ca grupul aeronautic european să primească o amendă record.

Anul trecut, Airbus a raportat vânzări de 67 de miliarde de euro şi a avut aproximativ 129.000 de angajaţi pe plan global.

Airbus este lider european în furnizarea aeronavelor de tip petrolier, de luptă şi de transport şi a avioanelor dedicate misiunilor, precum şi numărul unu în Europa în ceea ce priveşte programul spaţial şi a doua cea mai mare companie din lume cu misiuni în spaţiu.

Recent, Airbus Helicopters a inaugurat noua fabrică din România, o investiţie de 52 de milioane de euro, unde va fi produs elicopterul cu două motoare H215.

Te-ar mai putea interesa și
Evenimentele iernii 2024
Evenimentele iernii 2024
Iarna anului 2024 aduce o mulțime de evenimente interesante în România și în alte locuri din Europa! Aici sunt câteva recomandări pentru festivaluri, târguri de Crăciun, concerte și......
Ciolacu și-a dat demisia din fruntea PSD şi a anunțat că social-democraţii nu vor depune nicio contestaţie după rezultatele alegerilor prezidenţiale
Ciolacu și-a dat demisia din fruntea PSD şi a anunțat că social-democraţii nu vor depune nicio contestaţie după rezultatele ...
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat că a demisionat de la conducerea partidului.
Călin Georgescu: Nu vom mai lăsa hipermarketul, micromarketul şi alţi răspânditori de otrăvuri (junk-food şi fast-food) să ne hrănească familiile
Călin Georgescu: Nu vom mai lăsa hipermarketul, micromarketul şi alţi răspânditori de otrăvuri (junk-food şi fast-food) ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale ...
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Factorul declanşator care a pus capăt unei relaţii de peste 50 de ani între grupul rus Gazprom şi cel austriac OMV la ...