PMB: Proceduri suplimentare de monitorizare şi control în intersecţii după ce mai multe semafoare au fost „dereglate”. Ce spune UTI

Primăria Capitalei precizează că duminică au fost stabilite proceduri suplimentare de monitorizare şi control în toate intersecţiile, astfel încât această infrastructură să funcţioneze în parametri normali. Poliţiştii fac mai multe verificări, duminică, în cazul accesărilor ilegale semnalate în sistemul de semaforizare din Capitală. Mai jos puteţi citi şi dreptul la replică al companiei UTI.
Economica.net - Dum, 30 dec. 2018, 14:49
PMB: Proceduri suplimentare de monitorizare şi control în intersecţii după ce mai multe semafoare au fost

Măsurile vin după ce s-a constatat că în cursul zilelor de vineri şi sâmbătă s-ar fi intervenit la semaforizarea de pe bulevardul Nicolae Grigorescu – Policlinica Titan, sector 3, fiind modificat programul de semaforizare.

„Având în vedere incidentele înregistrate în perioada 28-29 decembrie la sistemul de semaforizare din intersecţia de la Policlinica Titan, la Primăria Municipiului Bucureşti a avut loc duminică o şedinţă tehnică la care au participat, alături de viceprimarul Aurelian Bădulescu, reprezentanţi ai Administraţiei Străzilor împreună cu operatorul sistemului de semaforizare, Compania Municipală Managementului Traficului Bucureşti SA (CMMTB), precum şi reprezentanţi ai direcţiilor de specialitate cu atribuţii în domeniu din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti”, se precizează într-un comunicat transmis AGERPRES.

De asemenea, arată PMB, echipele de intervenţie ale CMMTB se află 24/24 în teren pentru a remedia, în caz de necesitate, eventualele defecţiuni la sistemul de semaforizare, aşa cum s-a procedat şi până acum.

Totodată, cu ocazia acestui incident, Primăria Capitalei doreşte să atragă atenţia asupra stării tehnice în care PMB a preluat sistemul de semaforizare, deşi timp de peste 10 ani a existat un contract de modernizare, mentenanţă, intervenţie şi service pentru sistem, încheiat cu compania UTI.

PMB reaminteşte că, în 28 şi 29 decembrie, reprezentanţii Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti au depus o plângere penală după ce au avut loc accesări ilegale ale echipamentelor de semaforizare, cu potenţiale consecinţe deosebit de grave.

„Menţionăm faptul că, din punct de vedere tehnic, doar persoane specializate, care au cunoştinţele şi echipamentele necesare, pot să acceseze automatele de dirijare şi să modifice diagramele”, se menţionează în comunicat.

Poliţiştii fac mai multe verificări, duminică, în cazul accesărilor ilegale semnalate în sistemul de semaforizare din Capitală.

„Ieri seară, la sediul Secţiei 12 Poliţie, un reprezentant al Companiei Municipale de Management al Traficului Bucureşti a sesizat că s-ar fi intervenit la semaforizarea de pe b-dul Nicolae Grigorescu – Policlinica Titan, sector 3, fiind modificat programul de semaforizare. Ca prime măsuri, la faţa locului s-au deplasat echipaje ale Brigăzii Rutiere şi de siguranţă publică, pentru a asigura fluenţa traficului, precum şi pentru efectuarea unor investigaţii şi aplicarea măsurilor din competenţă. Pe parcursul zilei de astăzi se vor desfăşura mai multe activităţi, în care vor fi implicaţi şi specialişti ai Companiei Municipale de Management al Traficului Bucureşti. Au fost solicitate date necesare în conturarea situaţiei de fapt, urmând a se stabili şi situaţia de drept”, se precizează într-un comunicat de presă transmis AGERPRES de Poliţia Capitalei.

Sâmbătă, Primăria Municipiului Bucureşti a reclamat accesări ilegale în sistemul de semaforizare din Capitală. Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă seară de Primăria Capitalei, reprezentanţii Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti, în calitate de operatori ai sistemului de semaforizare din Capitală, au depus pe 29 decembrie o plângere penală, după ce vineri şi sâmbătă au avut loc accesări ilegale ale echipamentelor.

„Mai exact, s-a constatat că au fost deschise dulapurile care conţin automatele de dirijare dintr-o intersecţie (deşi acestea au sisteme de siguranţă) şi au fost introduse alte diagrame decât cele autorizate (care stabilesc timpii pentru culorile roşu şi verde ale semafoarelor şi trecerilor de pietoni)”, se precizează în comunicat.

Este menţionat faptul că dacă echipele de intervenţie ale Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti nu interveneau cu promptitudine, exista un risc ridicat de producere a unor accidente rutiere deosebit de grave. De exemplu, semafoarele puteau afişa culoarea verde din toate direcţiile, arată Primăria.

Conform sursei citate, după prima accesare a dispozitivului trecerii de pietoni din faţa Policlinicii Titan, din data de 28 decembrie, situaţia a fost remediată rapid iar sistemul a fost verificat din punct de vedere tehnic, fiind exclusă varianta unei erori. Pe 29 decembrie a avut loc o nouă accesare, în acelaşi loc, iar semaforul trecerii de pietoni, în loc să urmeze ciclul de culori roşu-verde, a rămas blocat pe culoarea galben intermitent.

„Menţionăm faptul că, din punct de vedere tehnic, doar persoane specializate, care au cunoştinţele şi echipamentele necesare, pot să acceseze automatele de dirijare şi să modifice diagramele”, potrivit comunicatului.

În zona Policlinicii Titan există mai multe camere de supraveghere şi, în aceste momente, se lucrează la identificarea persoanelor care au intervenit la echipamente.

„Atragem atenţia că asemenea acţiuni sunt ilegale şi pot avea consecinţe deosebit de grave asupra circulaţiei automobilelor şi siguranţei pietonilor. Considerăm că, în cazul în care organele abilitate vor constata că a fost vorba despre acte de sabotaj, ţintele fiind Primăria Capitalei şi companiile municipale, nicio miză nu poate justifica discreditarea unor instituţii cu preţul unor vieţi omeneşti”, se mai precizează în comunicat.

DREPT LA REPLICĂ UTI

Mai jos puteţi citi integral dreptul la replică trimis de UTI: 

DEFĂIMARE ÎN LOC DE „REVOLUȚIE” ÎN TRAFIC

SĂ NE AMINTIM DECLARAȚIILE dnei PRIMAR GENERAL din iunie 2016:
„Într-o jumătate de an se va circula mult mai ușor în București… voi face revoluție în materie de trafic în București”.
(https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/gabriela-firea-voi-face-revolutie-in-materie-de-trafic-in-capitala-527065)

Reamintim și declarațiile dnei Primar General din iunie 2017, când promitea o îmbunătățire a traficului cu 20-30% și modernizarea tuturor celor 450 de intersecții semaforizate din București până la mijlocul anului 2018 (vezi declarații: https://www1.agerpres.ro/social/2017/07/18/noul-centru-de-management-al-traficului-inaugurat-la-pmb-sunt-centralizate-informatii-din-215-intersectii-11-49-04).

TOT GREAUA MOȘTENIRE?

La finalul anului 2018, după o perioadă în care blocajele din trafic accentuate de agitația sărbătorilor i-au scos din minți pe bucureșteni, iar diagramele anumitor semafoare au fost accesate ilegal, Primăria Capitalei a găsit oportun să creeze o diversiune menită să arunce vina pentru starea deplorabilă a infrastructurii de management al traficul către UTI, deși, de peste 12 luni, compania noastră nu mai este implicată în mentenanța sistemului de management al traficului din București. Printr-un comunicat de presă nesemnat, presărat cu minciuni și omisiuni, se insinuează că UTI este de vină pentru starea proastă a traficului.

Fără îndoială, siguranța traficului este extrem de importantă și serioasă. Pentru aceasta există instituții și specialiști cu competențe necesare, care cunosc implicațiile unei programări conflictuale a culorii verde pentru pietoni și pentru vehicule. Investigațiile vor demonstra ceea ce s-a întâmplat de fapt și cine este autorul acestor intervenții la sistemul de trafic. Dar, a ajunge, prin insinuări și manipulări în presă, practic la o ante-pronunțare voalată a Primăriei Municipiului București (PMB) reprezintă un act grav de defăimare, iar UTI își rezervă dreptul de a-și apăra imaginea în instanță. După aproape doi ani de la începerea „revoluției” în trafic, să invoci „greaua moștenire” nu denotă decât o lamentabilă slăbiciune a actualei administrații a Bucureștiului.
Așadar, respingem ferm orice alăturare a societății noastre cu situația deplorabilă în care se găsește acum traficul din Capitală și amintim că această înrăutățire a apărut după 2013, anul în care a expirat perioada de garanție a sistemului, asigurată de societatea noastră, sistem care la acea dată avea doar 96 de intersecții modernizate din totalul de 450.

ÎN LIPSĂ DE SOLUȚII, MANIPULĂRI ȘI DEZINFORMĂRI

Un exemplu de manipulare și de dezinformare: în comunicat se prezintă poze cu anumite componente ale sistemului de management al traficului fără să se menționeze în ce intersecții se află și fără să se spună că aceste componente erau de fapt în responsabilitatea directă a PMB. Conform contractelor de mentenanță încheiate cu UTI, pe care îi solicităm Primăriei Municipiului București să le facă publice, UTI nu a răspuns niciodată de mentenanța sau de starea tehnică a traseelor de cabluri, a camerelor tehnice, a alimentărilor cu energie electrică sau a dulapurilor cu echipamente amplasate în intersecții. Aceste părți din sistemul de trafic au fost întotdeauna în responsabilitatea directă a Administrației Străzilor București (ASB). Dintre toate aceste subsisteme, UTI a avut în mentenanță numai calculatoarele de trafic amplasate în dulapurile de echipamente ale ASB, camerele video din intersecții și echipamentele de comunicații. Ori, niciuna dintre pozele vehiculate nu este a subsistemelor sau echipamentelor livrate de UTI!

Un alt exemplu de omisiune cu rea-credință este faptul că nici acele controlere (calculatoare de trafic) care au fost „hăckuite” nu au fost livrate de UTI, nu fac parte din intersecțiile modernizate de UTI, sunt echipamente foarte vechi care ar fi trebuit înlocuite în cadrul promisei „revoluții” și care nu au absolut niciun fel de protecție mecanică sau prin parolă, accesul putând fi făcut cu ușurință.

Reaua credință merge și mai departe atunci când PMB își asumă restrângerea cercului de „suspecți” doar la cei 8 tehnicienii ai PMB și ai UTI, menționând însă clar că cei ai PMB trebuie excluși, insinuând astfel voalat că adevărații „suspecți” sunt de la UTI, firma de la care PMB a preluat mentenanța. Reaua credință prin omisiune poate fi ușor demonstrată însă prin faptul că cel puțin alte trei companii mai au expertiză tehnică pentru acest tip de echipament, companii care au lucrat ca subcontractori ai Administrației Străzilor București, pentru mentenanța acestor echipamente.

PMB MIMEAZĂ SURPRIZA

Încă o manipulare grosolană este „surpriza” mimată de PMB privind starea precară a infrastructurii și a echipamentelor sistemului de management al traficului. Menționăm în acest sens că predarea sistemului de către UTI s-a făcut în decembrie 2017, la finalizarea acordului cadru de mentenanță, iar în procesul verbal de predare primire nu s-a făcut nicio mențiune referitoare la starea precară a sistemului, PMB neridicând nicio obiecție. Au fost necesare 12 luni ca să fie „surprinși”?

Sigur că nu. Acest lucru era bine cunoscut și nu a fost nicio noutate pentru nimeni. UTI a făcut pe parcursul anilor zeci de sesizări/propuneri scrise de remediere accelerată și responsabilă a întregului sistem, propunând măsuri concrete în acest sens.
După expirarea contractului de garanție pentru primele 96 de intersecții modernizate și integrate în sistem, la finele anului 2013 (2009–2013, cei 5 ani cu „undă verde”, respectiv perioada în care am avut posibilitatea să ne organizăm un sistem de mentenanță foarte eficient, UTI nu a mai putut reacționa și remedia rapid defecțiunile sistemului. Contractele cadru de mentenanță pe care le-am mai avut pentru aproape toate intersecțiile din București în perioada 2015–2017 au fost simple contracte de intervenție și remediere la cererea Administrației Străzilor. Devizul oricărei reparații trebuia aprobat pentru fiecare defecțiune în parte, apoi trebuiau comandate materialele (PMB nu a fost de acord ca UTI să își facă un stoc de rezervă pentru a accelera intervențiile), apoi urma reparația efectivă. Acest ciclu dura între una și două luni, când, în mod normal, astfel de intervenții ar fi putut fi rezolvate în maxim 48 de ore.

Nici pe partea de reglementare, PMB nu a făcut nimic relevant referitor la sistemul de management al traficului. UTI a propus de ani de zile, în scris și în cadrul unor discuții directe, includerea sistemului de semaforizare în rândul utilităților „critice” ale capitalei. Alături de apă, gaz, electricitate, sistemul de semaforizare ar trebui să primească acest statut dacă vrem să poată fi protejat și monitorizat în mod eficient.

HOCUS POCUS CU NUMĂRUL DE INTERSECȚII

În iulie 2017, dna Primar General afirma ca erau 215 intersecții conectate la noul Centru de Management al Traficului din cadrul PMB (https://www1.agerpres.ro/social/2017/07/18/noul-centru-de-management-al-traficului-inaugurat-la-pmb-sunt-centralizate-informatii-din-215-intersectii-11-49-04), dar în cel mai recent comunicat de presă (vezi: http://pmb.ro/pmb/comunicate/presa_com.php?msj=7262) se afirmă că la începutul anului 2018 Compania Municipală pentru Managementul Traficului București (CMMTB) a preluat 176 de intersecții modernizate. În același comunicat se afirmă că CMMTB a modernizat și integrat în 2018 peste 40 de intersecții. Pentru corecta informare a opiniei publice solicităm să se facă publică lista cu intersecțiile integrate în 2018 de către CMMTB. Din informațiile pe care le deținem, singurele intersecții care au fost modernizate în ultimi ani sunt intersecțiile de pe bulevardele Pantelimon, Liviu Rebreanu și Iuliu Maniu (36 de intersecții în total), în cadrul unor contracte de reabilitare a arterelor menționate, intersecții care au fost modernizate de către UTI până în decembrie 2017. În aceste condiții, considerăm că afirmația potrivit căreia noua companie de trafic a Primăriei (CMMTB) a integrat în sistemul centralizat peste 40 de intersecții în 2018 este o dezinformare.

Având în vedere toate aspectele menționate mai sus, ne este greu să înțelegem care este motivația afirmațiilor denigratoare și manipulatoare ale PMB la adresa UTI, în lipsa unor argumente clare, cu atât mai mult cu cât nu am primit nicio sesizare oficială prin care să ni se reproșeze vreun aspect negativ în derularea contractelor cu PMB.

Îi solicităm Primăriei Municipiului București să înceteze campania de defăimare la adresa UTI. UTI nu a „căpușat” contractele cu PMB, ci a prestat servicii profesionale de înaltă calitate. Dovada incontestabilă este că în perioada în care UTI a gestionat Arena Națională aceasta a fost perfect funcțională, iar în perioada de 5 ani (2009–2013) în care sistemul de management al traficului a fost în garanția UTI, traficul a fost semnificativ îmbunătățit. După „căpușarea” UTI, Arena Națională a fost închisă, iar traficul s-a înrăutățit în mod evident. Aceasta este realitatea.

Te-ar mai putea interesa și
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România...
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...