Statele europene de unde au provenit cele mai multe alimente cu risc pentru populaţie

Spania este statul european de unde au provenit cele mai multe alimente cu risc pentru populaţie, în 2017, în timp ce la nivel global cele mai multe pericole au venit de la producătorii brazilieni.
Economica.net - joi, 03 ian. 2019, 19:34
Statele europene de unde au provenit cele mai multe alimente cu risc pentru populaţie

Peste 3.800 de notificări, dintre care  peste 940 alerte au fost transmise în 2017 prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje – RASFF, instrumentul prin care se realizează un schimb de informaţii între Autorităţile Competente din statele membre în cazurile în care s-a identificat un risc la nivelul Uniunii Europene pentru sănătatea publică, indică ultimul raport al instituţiei. Este o creştere de 11% a numărului de alerte ce au implicat produse cu risc mare pentru sănătatea omului faţă de 2016, mult peste media utimilor cinci ani, iar cazurile notificate au vizat de la contaminări accidentale cu diverse substanţe, la etichetări eronate, ingrediente periculoase sau produse contaminate.

Spre exemplu, au fost trei state -Olanda, UK şi Germania- care au trimis în total peste 290 de notificări după ce au descoperit Salmonella în carne de pui şi produse de carne de pui, patru state membre -Olanda, Germania, Spania, Italia- care au descoperit aflatoxină în nuci şi seminţe, un stat-Italia unde s-a descoperit mercur în peşte şi fipronil în ouă.

În majoritatea cazurilor ţările care au notificat un pericol nu sunt însă cele de unde provine produsul respectiv. Potrivit unui clasament realizat de RASFF, în 2017, ţara unde s-au fabricat cele mai multe produse alimentare cu probleme a fost Spania cu 230 de notificări (alerte, informări, alerte la graniţă). Spre exemplu, Spania a fost sursa de contaminare cu Salmonella pentru Suedia, Norvegia şi Danemarca, ţări care au importat un salam infestat şi au existat cazuri de toxiinfecţii alimentare din cauza consumului de ton produs de doi fabricanţi din Spania.

Urmează Italia cu 192 de notificări, Polonia cu 160 de notificări, Germania cu 143 şi Franţa u 133 de notificări. România a fost ţara de origine în cazul a 14 notificări, iar cele mai puţine-2 notificări-s-au raportat în Finlada. În cazul României, Austria a notificat prezenţa fipronilului în pudră de ouă produsă în ţara noastră, dar problema a fost catalogată una fără risc. 

La nivel global însă, dintre statele non-membre cele mai multe produse alimentare cu probleme au provenit din Brazilia (372 de notificări), Turcia (317), China (306). 

„Numărul de notificări făcut de un anumit stat membru nu poate fi legat în mod direct de nivelul de siguranţă al produselor de pe piaţa respectivă. Pot fi numeroase motive pentru care unele state membre au mai multe notificări decât altele: mărimea pieţei, volumul mare de importuri, inspecţii amănunţite, etc. În general, statele europene mari, cele cu importuri masive de bunuri, dar şi cu un număr mare de inspectori, găsesc mai multe produse periculoase pe care le anunţă în sistemul de alertă mai des decât ţările mici”, explică Comisia Europeană.

În ceea ce priveşte topul pericolelor cele mai răspândite în UE, cele mai multe alerte au vizat prezenţa micro-organismelor în peşte şi alte categorii de alimente, prezenţa pesticidelor peste limitele admise, a metalelor grele , a alergenilor şi a corpurilor străine.

Te-ar mai putea interesa și
Important pentru toți proprietarii din România. Firma care vinde asigurările obligatorii de locuință aduce bani. Care este explicația
Important pentru toți proprietarii din România. Firma care vinde asigurările obligatorii de locuință aduce bani. Care ...
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID) și-a majorat capitalul social prin înglobarea rezervelor . ...
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
Traficul feroviar se desfăşoară sâmbătă în condiţii de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi ...
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei anunțate de sindicate
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei ...
Volkswagen nu renunţă la planurile sale privind închiderile de fabrici în Germania, chiar dacă sindicatul a votat să ...
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul pentru datoriile pe termen lung al băncii româneşti Garanti Bank S.A. ...