Ministerul Apărării Naţionale în Bucureşti a precizat, potrivit Mediafax, că până joi la prânz, au fost transportate 496 tone de alimente, haine şi apă, cu elicoptere şi autocamioane militare, către populaţia din 114 localităţi, situate în judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman, Vrancea, Dâmboviţa şi Galaţi, în baza solicitărilor primite de la reprezentanţii administraţiei publice locale.
De la începutul acestei operaţiuni, au fost executate 176 de misiuni umanitare, dintre care 120 cu autocamioane DAC 665 T, zece transporturi cu aeronave C-27J Spartan, două cu aeronava C-130 Hercules şi 44 cu elicoptere IAR-330 PUMA.
Ajutoarele umanitare au fost oferite de persoane fizice şi juridice, de asociaţii şi patronate ale producătorilor din industria alimentară, precum şi de personalul armatei, în centrele de colectare deschise de Ministerul Apărării Naţionale în Bucureşti şi în garnizoane de pe cuprinsul întregii ţări.
Ministerul precizează că Armata a intervenit şi acţionează în continuare, terestru şi naval, în judeţele din Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, pentru salvarea vieţilor puse în pericol şi pentru deszăpezirea căilor de acces.
În judeţul Buzău, detaşamente de militari din Divizia 2 Infanterie acţionează, cu mijloace tehnice, pentru deblocarea căilor de acces din zona localităţilor Săgeata, Ţinteşti, Cilibia, Glodeanu-Siliştea, Costeşti şi Spătaru.
În judeţul Brăila, militari din cadrul Brigăzii 10 Geniu şi Diviziei 2 Infanterie acţionează pentru deblocarea căilor de acces şi deszăpezirea locuinţelor în comuna Stăncuţa şi în satele Chichineţu şi Odăieni, din comuna Ciocile, localităţi izolate ca urmare a căderilor masive de zăpadă.
În judeţul Ialomiţa, militari din cadrul Diviziei 1 Infanterie acţionează pentru deblocarea căilor de acces în localitatea Grindu.
Remorcherul maritim de salvare «Grozavul» continuă misiunile de spargere a gheţii şi de transport de persoane pe canalul navigabil al Dunării, între porturile Sulina şi Tulcea.
„Ministerul Apărării Naţionale monitorizează situaţia din ţară, prin structura de specialitate a Statului Major General, şi are pregătiţi în permanenţă 8.000 de militari şi aproape 2.000 de mijloace tehnice, potrivit ordinului ministrului Apărării Naţionale Gabriel Oprea, pentru a interveni de urgenţă în sprijinul autorităţilor publice locale şi centrale, în limitarea efectelor ninsorii şi viscolului şi salvarea vieţilor omeneşti„, se arată în comunicatul remis de MApN.