„În ceea ce priveşte contribuţia de 2%, ANRE va publica, în cursul săptămânii viitoare, pe site-ul propriu, un document de discuţie în acest sens”, au transmis oficialii ANRE, întrebaţi cum se va aplica această contribuţie şi ce se va întâmpla cu suma colectată.
Aceasta în contextul în care OUG 114/2018, care introduce contribuţia suplimentară de 2%, nu precizează cum se va aplica efectiv aceasta.
„Contribuţia bănească percepută de la titularii de licenţe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice şi termice în cogenerare pentru componenta energia electrică, al gazelor naturale este egală cu 2% din cifra de afaceri realizată de aceştia din activităţile ce fac obiectul licenţelor acordate de ANRE, cifra de afaceri calculată conform reglementărilor ANRE aprobate prin ordin al preşedintelui ANRE cu avizul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză”, se arată la articolul 78 al OUG 114/2018.
Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a declarat, joi, pentru AGERPRES, că operatorii din piaţă au venit cu câteva solicitări pentru autorităţi, referitoare la acest aspect.
„ANRE publicase deja un ordin privind contribuţiile pe 2019, în funcţie de necesarul ANRE de resurse financiare, şi rezulta că această contribuţie ar fi trebuit să fie de 0,1% din cifra de afaceri. O creştere de 20 de ori pare să depăşească cu mult acest necesar şi am cerut explicaţii. În plus, contribuţiile se calculează în funcţie de cifra de afaceri pe anul anterior, însă, dacă se va aplica la cifra de afaceri din 2018, ar însemna că are efecte retroactive. Astfel că am solicitat aplicarea ei pentru cifra de afaceri din 2019”, a precizat Lungu.
Preşedintele AFEER a explicat că traderii de energie nu vor putea plăti această contribuţie, întrucât marjele lor nete sunt de maximum 1 – 1,5%.
La rândul său, Martin Moise, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), declara, pentru AGERPRES, la sfârşitul lunii decembrie, că aceste contribuţii merg în bugetul ANRE, nu în bugetul de stat. „Nu ştim ce ar putea face ANRE cu aceşti bani”, spunea Moise.
Potrivit site-ului propriu, ANRE este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.
OUG 114/2018 prevede şi alte modificări în sectorul energetic, precum plafonarea preţului gazelor de producţie internă şi al energiei electrice pentru consumatorii casnici, precum şi revenirea la tarifele reglementate la electricitate pentru populaţie, după liberalizarea completă a pieţei la 31 decembrie 2017.
ANRE urmează să stabilească în perioada imediat următoare cum se vor realiza efectiv toate aceste lucruri.