Răzvan Nicolescu: „România trebuie să facă tot ce poate ca să menţină Marea Britanie în UE”. Iată de ce

În calitatea sa de ţară care asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE, România ar trebui să facă tot ce se poate pentru a menţine Marea Britanie în UE, dintr-un motiv simplu dar nespus până acum: schimburile comerciale cu Regatul Unit sunt favorabile ţării noastre.
Mihai Nicuţ - lun, 14 ian. 2019, 08:54
Răzvan Nicolescu:

„Romania, ca ţară care asigură preşedintia rotativă a UE, trebuie să facă tot ce poate ca să menţină Marea Britanie (UK) în UE”, a scris pe pagina sa de facebook Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei şi actualmente consultant  la Deloitte România.

Motivul invocat de Nicolescu este unul simplu: România are de câştigat în urma schimburilor comerciale pe care le are cu Marea Britanie, dacă Regatul este în UE: avem excedent comercial de un milliard de euro, care va fi pierdut dacă ţara iese din UE fără un acord.

„Este bine pentru UK! Economia britanică a crescut, constant, dupa aderarea tarii la UE. În plus, se evita apariţia unor probleme politice grave pentru Regatul Unit – Irlanda, Scotia, etc.
Este bine pentru Europa! În istorie, atunci când UK nu a fost implicată în echilibrul de putere de pe continent, lucrurile au luat-o razna.
Este bine pentru România! Chiar daca decidenţii români vorbesc doar despre „drepturile românilor din UK”,în putinele lor luari de pozitii pe Brexit, există o realitate economică mult mai importantă : România are un surplus la schimburi comerciale cu UK de peste un miliard euro anual. Ieşirea UK din UE, mai ales fără acord, ar pune în pericol exporturi romaneşti cu o valoare totală de peste 2,5 miliarde euro annual”, spune Nicolescu.

Marți, Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentului Britanic, urmează să voteze acordul de retragere din Uniunea Europeană încheiat de Theresa May. Opinia publică se aşteaptă la un vot negativ, caz în care UK ar urma să iasă din UE fără vreun accord cu blocul comunitar. Însă, nu este exclusă ideea unui nou referendum.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...