PMB a făcut precizările în contextul apariţiei unor articole conform cărora secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, s-ar pregăti „să încaseze patru milioane de euro de la Primăria Bucureşti pentru un teren”.
Primăria a precizat prin intermediul unui comunicat că declanşarea procedurii de expropriere aferentă proiectului de utilitate publică respectiv a fost aprobată de către Consiliul General prin Hotărârea nr. 288 din data de 28 noiembrie 2013.
„Prin acest act s-a decis declanşarea procedurii de expropriere pentru un număr de 87 de imobile (90.986 mp. teren şi 1.977 mp. suprafaţa construită la sol) pentru o despăgubire în sumă totală de 68.587.856 lei. Ulterior adoptării hotărârii Consiliului General, procedura de expropriere nu a fost continuată. Astfel, suma de bani aprobată de către Consiliul General nu a fost consemnată în conturi de afectaţiune specială deschise pe numele expropriatorului şi la dispoziţia proprietarilor de imobile. Prin urmare, nu a fost efectuată nicio plată cu titlu de despăgubire pentru vreunul din cele 87 de imobile”, a menţionat PMB.
Conform aceleiaşi surse, proiectul nu este prevăzut în Planul Anual de Achiziţii Publice pentru anul 2019 şi, conform legislaţiei în vigoare (OUG 26/ 2012, HG 1179/ 2002, HG 28/ 2008 respectiv HG 907/ 2016 – care stabilesc conţinutul cadru al proiectelor finanţate din fonduri publice), implementarea unui proiect impune modificarea şi actualizarea în consens cu ultimul act normativ valabil, în corelare cu documentele urbanistice (PUG, PUZ – actualizate).
„Acest lucru înseamnă că, dacă au trecut mai mult de cinci ani de la elaborarea unui proiect, documentaţiile tehnice iniţiale nu mai sunt valabile, fiind necesare actualizarea şi reaprobarea acestora (SF, avize urbanism etc). În consecinţă, exproprierile la care se face referire în articole pot fi posibile numai după ce se aprobă din nou indicatorii economici, amplasamentul şi culoarul de exproprieri şi numai după ce există prevederi bugetare destinate proiectului. În plus, asocierea numelui primarului general, Gabriela Firea, cu diverse alte persoane care deţin terenuri ce ar putea fi expropriate este total injustă, având în vedere că este vorba despre un proiect vechi de peste cinci ani, iar lista persoanelor care urmau a fi expropriate a fost aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti acum şase ani, Gabriela Firea fiind primar de doar doi ani”, se mai menţionează în comunicat.