Importul de energie era a doua sursă pentru asigurarea consumului la ora 9.00, potrivit datelor Transelectrica. Consumul de energie electrică nu este forte mare pentru această perioadă, de sub 9.000 MW (8.885), dar producţia internă este de doar 7.200 MW.
Cea mai importantă’ sursă de generare sunt centralele pe gaze, cu peste 1.900 MW, urmate de hidrocentrale şi abia apoi de cărbune. Nici vântul nu mai bate la fel ca în orele trecute (doar 775 MW).
Situaţia apare pe fondul hidraulicităţii reduse, a efectelor grevei minerilor de la Complexul Energetic Oltenia dar şi a avariilor şi opririlor programate. Grupul de 300 MW oprit de la Rovinari din lipsa cărbunelui va fi pornit abia în noaptea zilei de 20 ianuarie, şi au apătut şi avarii: o reducere de putere de aproape 100 MW la centrala pe gaze de la Iernut, din cauza unui cazan spart şi un grup oprit accidental tot la CE Oltenia, la Işalniţa 120 MW. De asemenea, nu este disponibil un grup de la Porţile de Fier, oprit însă planificat.
Situaţia se va îmbunătăţi pentru că vin zilele de week-end, când consumul este tradiţional mai redus, iar minerii au început din seara zilei de 17 ianuarie, după ce au acceptat oferta de majorare a salariilor cu 1.000 de lei brut, să livreze cărbune.