„EUR/RON a revenit la tranzacţionare în intervalul 4,66 – 4,67, după ziua liberă dedicată Unirii Principatelor. Piaţa a oferit o imagine relativ mai calmă, încercând o stabilizare pe termen scurt. Temperarea declinului – EUR/RON atinsese 4,78 ieri, la Londra – pare a fi efectul creşterii dobânzilor pe leu (care majorează costul unei poziţii de cumpărare pe EUR/RON). ROBOR overnight a ajuns la 3,55%, aproape dublu faţă de nivelul de 1,83% de pe 23 ianuarie, în timp ce ROBOR la 3 luni este la 3,11% cu 0,08 puncte mai sus. Rămâne de văzut în ce măsură se va reuşi găsirea unui echilibru al dobânzilor, la un nivel suficient de ridicat încât să nu pună presiune pe leu, dar suficient de coborât încât investitorii să nu fie prea preocupaţi de impozitarea activelor bancare. În estimarea noastră, pe termen scurt piaţa are şanse să se calmeze în această regiune a cursului, dar nivelul de incertitudine din jurul acestui scenariu este foarte ridicat”, a spus Claudiu Cazacu.
Leul s-a depreciat vineri cu 0,79 bani (0,17%) faţă de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană, cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,7648 lei/euro.
Vineri dimineaţa, pe piaţa interbancară, intervalul de tranzacţionare pentru euro / leu era cuprins între 4,7610 şi 4,7752 lei.