“Nu vă pot spune dacă sunt firme româneşti sau străine, câştigătorii licitaţiilor pentru tronsoanele 1 şi 5 vor fi anunţaţi în câteva zile. În cursul lunii februarie vrem să semnăm contractele. Proiectarea durează 12 luni, cerem constructorilor să o termine la începutul anului 2020. Lucrările pentru cei aproximativ 45 km de autostradă, respectiv loturile 1 şi 3 din autostrada Sibiu-Piteşti, încep anul viitor”, a precizat pentru News.ro directorul general al CNAIR, Narcis Neaga.
La sfârşitul anului trecut, al Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reuşit să obţină acordul de mediu pentru Autostrada Sibiu-Piteşti, document crucial pentru desfăşurarea licitaţiei şi construcţiei celui mai aşteptat proiect de infrastructură rutieră din România.
Autostrada Sibiu-Piteşti va avea o lungime de 122,1 km, este împărţită în cinci loturi, Sibiu-Boiţa, Boiţa-Cornetu, Cornetu-Tigveni, Tigveni-Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş-Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri. Conform datelor prezentate de CNAIR, primul nod rutier face legătura cu DN 1 şi va fi la intrare în localitatea Sibiu. Al doilea punct important al autostrăzii este la km 14 şi va face legătura cu DN 7 şi autostrada Sibiu-Făgăraş. La km 44-45, în apropiere de Cornetu, se construieşte al treilea nod rutier, la km 44-45. “Între km 73-74 va fi construit nodul rutier de la Văleni, la km 82-83, cel de la Tigveni, următorul nod rutier face legătura cu oraşul Curtea de Argeş km 91-92. Există încă două noduri rutire, la km 105-106, în apropiere de Băiculeşti şi cel de la Bascov, km 120-122”, conform oficialilor CNAIR.
Spaţii de servicii şi garduri care să nu permită trecerea animalelor
În acordul de mediu se precizează că vor exista opt spaţii de servicii pentru benzinării şi parcări de scurtă durată. O altă problemă ridicată în documetul emis de Ministerul Mediului, prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, este construirea unor garduri de protecţie care să nu permită trecerea animalelor. Mai mult, pentru reducerea riscului de pătrundere a faunei sălbatice în zona carosabilă a autostrăzii prin zona nodurilor rutiere, pe bretele se vor instala grilaje pentru faună.
“Un sistem de identificare şi colectare a potenţialelor victime de animale de pe autostradă trebuie implementat, cel puţin în zona de contact a SPA/ SCI Frumoasa cu SPA/ SCI Făgăraş, în nordul şi estul SPA/ SCI Cozia şi în zona SPA Lacurile de acumulare de pe Argeş (…)În funcţie de poziţia instalării, lăţimea grilajului trebuie stabilită astfel încât să nu permită animalelor (ex. căprioară, cerb) să realizeze salturi peste structură”, se precizează în acordul de mediu.
Lucrările pentru construirea celor aproximativ 45 km de aurostradă, între Sibiu-Boiţa şi Curtea de Argeş-Piteşti încep anul viitor, termenul de finalizare a proiectului fiind de 36 de luni. Costul celor aproximativ 122 km de autostradă, între Sibiu şi Piteşti, este estimat la 3 miliarde de euro.
Autostrada Sibiu-Piteşti a început încă din 2008
Odiseea autostrăzii Sibiu-Piteşti începe în 2008, în urmă cu 11 ani, Ministerul Transporturilor a cheltuit peste 2 milioane de euro pentru un studiu de fezabilitate vizând cei 122 km de şosea la 4 benzi. Studiul plătit din bani publici a expirat în 2010, iar Ministerul Transporturilor a cerut în 2012 o licitaţie pentru actualizarea documentaţiei privind construcţia autostrăzii Sibiu-Piteşti.
După instalarea Guvernului condus de Victor Ponta, licitaţia a fost anulată. La sfârşitul anului 2013 s-a pus problema actualizării documentaţiei şi abia în vara anului 2017, fosta conducere a CNAIR a reuşit demararea licitaţiei pentru loturile 1 şi 5 din autostrada Sibiu-Piteşti.
Dacă lucrările pentru autostrada Sibiu-Piteşti încep anul viitor, şoferii vor circula cel mai devreme, la începutul anului 2023, pe primii kilometri de şosea la patru benzi din cel mai important proiect de infrastructură rutieră al României.