UCPR: În România, doar 14,7% dintre găinile ouătoare sunt crescute în cuşti

România se află printre primele ţări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul mic de găini crescute în cuşti, cu 4,79 milioane de capete, ceea ce reprezintă 14,7% din totalul de 32,5 milioane de păsări ouătoare existente în ţara noastră, potrivit datelor furnizate de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
Economica.net - sâm, 09 feb. 2019, 08:59
UCPR: În România, doar 14,7% dintre găinile ouătoare sunt crescute în cuşti

La nivelul UE28, numărul total de găini ouătoare este de peste 397 milioane de capete, din care 53% sunt crescute în cuşti îmbogăţite, iar cel mai mare exportator de ouă în România este Polonia, ţară care deţine cel mai ridicat număr de găini crescute la cuşcă din Uniunea Europeană. Polonia exportă anual în România circa 150 de milioane ouă, adică 15% din producţia de ouă la cuşti în România.

UCPR vine cu aceste precizări în urma „unor informaţii false” care au apărut în ultima perioadă în media privind creşterea găinilor în cuşti şi susţine că doreşte să informeze corect opinia publică privind situaţia din România.

Conform datelor statistice ale Ministerului Agriculturii, la sfârşitul anului 2018, în România erau 32,552 milioane de capete găini ouătoare, din care doar circa 8 milioane de capete sunt crescute în ferme industriale, restul fiind în gospodăriile individuale.

„Găinile crescute în ferme industriale beneficiază de 4 tehnologii de creştere şi anume: creştere la baterii îmbogăţite – 59,9%, creştere în adăpost, dar la sol – 36,1%, creştere în adăpost şi în aer liber – 3% şi creştere în sistem ecologic – 1%. Numărul găinilor ouătoare crescute în ferme în baterii de cuşti îmbogăţite este de 4,79 milioane de capete, ceea ce, raportat la numărul total de păsări ouătoare din România de 32,55 milioane de capete, reprezintă 14,7%. Producţia de ouă obţinute de la găinile crescute la cuşti este de circa un miliard de ouă pe an, dintr-un total de 6,3 miliarde de ouă produse anual în România, ceea ce reprezintă 15,9% pe an. La nivel UE28, numărul total de găini ouătoare este de 397.346.885 capete, din care 53% crescute în cuşti îmbogăţite, 27% crescute în adăpost la sol, 15% crescute în adăpost şi aer liber şi 5% crescute în sistem ecologic”, precizează UCPR.

Faţă de situaţia existentă în multe state UE dezvoltate, cu putere de cumpărare a consumatorilor foarte mare, „România este printre fruntaşele UE în ceea ce priveşte numărul mic de găini crescute în cuşti îmbogăţite”, susţin reprezentanţii UCPR.

„Fermierii din România sunt surprinşi de reluarea atacurilor cu privire la producţia de ouă obţinute de la găini crescute în cuşti îmbogăţite. Trebuie să informăm opinia publică despre faptul că, atât în România, cât şi în ţări foarte dezvoltate, se folosesc aceleaşi tehnologii de creştere a găinilor în adăposturi cu microclimat dirijat, iar spaţiul alocat acestor păsări este ştiinţific determinat, astfel încât păsările să se simtă confortabil. Chiar dacă în unele adăposturi se foloseşte iluminatul artificial, intensitatea luminoasă şi durata iluminatului artificial sunt ştiinţific calculate, astfel încât păsările să se simtă confortabil şi din acest punct de vedere. Pentru specialişti, faptul că producţia de ouă a acestor păsări este la nivelul potenţialului genetic reprezintă un indicator că utilizarea unor astfel de tehnologii asigură păsărilor un confort maxim”, afirmă reprezentanţii UCPR.

Potrivit sursei citate, ouăle marcate cu cod alfa-numeric care începe cu cifra ‘3’ sunt, în continuare, produse în UE şi, prin urmare, şi în România. Din 1 ianuarie 2012, niciun crescător de găini producătoare de ouă din UE nu mai are voie să folosească cuşti vechi, ci doar cuşti îmbogăţite, conform legislaţiei în vigoare. Vechile cuşti au fost înlocuite astfel încât păsările să beneficieze de un spaţiu mai mare, iar noile cuşti sunt deja dotate cu echipamente care cresc confortul păsărilor (cuibar, stinghii, covoraşe etc.), menţionează UCPR.

„Menţionăm că, doar statele membre UE folosesc acest sistem nou de cuşti, iar crescătorii din restul lumii folosesc, în continuare, cuştile vechi”, spun reprezentanţii UCPR.

Ei precizează că din punct de vedere al costului oului, oul cel mai ieftin este cel obţinut de la găini crescute la cuşcă, iar cel mai scump (de 3-4 ori mai scump) este oul ecologic, acesta fiind şi principalul motiv pentru care în UE, singura zonă economică din lume care marchează codul alfa-numeric pe ou, nu a crescut consumul de ouă ecologice (al căror cod începe cu cifra’1′), iar consumul de ouă provenite de la găini crescute la cuşcă se menţine, în continuare, la 50- 60 % din total consum.

La ora actuală doar 5% din totalul ouălor consumate în întreaga UE sunt ouă ecologice, arată datele UCPR.

„Având în vedere că se repetă strategia de comunicare pe acest subiect şi este promovată de aceleaşi persoane, prin oferirea de informaţii false, nedovedite ştiinţific, fermierii din România nu înţeleg ce se urmăreşte. Se urmăreşte, oare, închiderea fermelor din România (dotate cu cuşti îmbogăţite) şi acoperirea necesarului de ouă pentru consum cu ouă provenite din state membre UE, care cresc păsările tot în sisteme de cuşti? Menţionăm că Polonia deţine cel mai mare număr de găini crescute la cuşcă din UE şi este cea mai mare exportatoare de ouă în România (circa 150 de milioane ouă pe an, care reprezintă 15% din producţia de ouă la cuşti în România). Ouăle importate din Polonia provin de la găini crescute în cuşti. De altfel, atragem atenţia asupra faptului că filmuleţul cu imagini din fermă, prezentat în media, este realizat într-o fermă din Polonia. Observăm, de asemenea că, în strategia de comunicare se face publicitate unor reţele comerciale, fapt ce ar putea fi catalogat ca publicitate înşelătoare”, atrag atenţia reprezentanţii crescătorilor de păsări din România.

Potrivit datelor UCPR, un român mănâncă, în medie, 240 – 250 de ouă anual, ceea ce reprezintă un consum de 20 până la 22 de ouă într-o lună obişnuită, însă în luna în care se sărbătoreşte Paştele consumul pe locuitor sare la circa 30 de ouă.

Te-ar mai putea interesa și
Valentin Tătaru (ING): Dacă mâine ANAF-ul ar colecta cum trebuie, am fi într-o recesiune cruntă poimâine
Valentin Tătaru (ING): Dacă mâine ANAF-ul ar colecta cum trebuie, am fi într-o recesiune cruntă poimâine
Producţia industrială în România a ajuns la nivelul din 2014 şi nu mergem în direcţia de a recupera, ci probabil vom scădea în continuare, în condiţiile în care preţurile la energie sunt......
Producătorul de inputuri organice Norofert încheie primele nouă luni din 2024 cu o creștere a cifrei de afaceri de 10% și a profitului net de 24%
Producătorul de inputuri organice Norofert încheie primele nouă luni din 2024 cu o creștere a cifrei de afaceri de 10% ...
Norofert, principalul producător de inputuri organice și furnizor de biotehnologie pentru agricultură, a înregistrat ...
Ciolacu anunță că aderarea completă a României la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025 a fost agreată în COREPER
Ciolacu anunță că aderarea completă a României la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025 a fost agreată în COREPER
Aderarea completă a României la Spaţiul Schengen de la 1 ianuarie a fost agreată la Bruxelles, în Comitetul Reprezentanţilor ...
Subsidiara fintech-ului turcesc Tarfin din România are un nou director general. Valentina Seiciu preia conducerea companiei pe plan local
Subsidiara fintech-ului turcesc Tarfin din România are un nou director general. Valentina Seiciu preia conducerea companiei ...
Fintech-ul Tarfin anunță că începând cu luna noiembrie 2024, fostul director Financiar al companiei Valentina Seiciu ...