Cea mai mare companie de condimente din lume, prezentă şi în România, se bazează pe inteligenţa artificială pentru a dezvolta noi arome – VIDEO

McCormick & Company Inc, lider mondial pe piaţa de condimente, care în România deţine brandul Kamis, apelează la inteligenţa artificială pentru a dezvolta noi reţete şi arome. Compania intenţionează să lanseze pe piaţă primul său lot de produse asistate de AI la mijlocul acestui an. 
Lidia Neagu - joi, 14 feb. 2019, 19:30

Compania a colaborat cu IBM Research pentru a construi un sistem AI antrenat cu sute de milioane de date adunate în câteva decenii despre condimente și arome pentru a veni cu noi combinații.

Linia amestecurilor de condimente, numită One, pentru prepararea meselor cu un singur fel de mâncare, include arome precum puiul toscan, cârnaţii de New Orleans și bourbonul de porc.

Hamed Faridi, directorul în cadrul companiei, a declarat pentru CNN Business că utilizarea AI reduce timpul de dezvoltare a produselor și că intenționează să utilizeze tehnologia pentru a ajuta la dezvoltarea tuturor produselor noi până la sfârșitul anului 2021.

Aceasta nu este prima dată când AI a fost folosită pentru a îmbunătăți alimentele. Dar abia acum începe să devină o afacere serioasă. Producătorul de bere Carlsberg, de exemplu, utilizează senzori și machine learning pentru a prezice ce gust va avea berea.

În cazul companiei McCormick, sistemul AI a fost instruit pe baza datelor despre ingrendientele brute, formulele de condimente, vânzările, previziunile privind tendințele pieţei și testele consumatorilor. Acesta poate sugera formule (cum ar fi pentru un nou tip de condimente) pe care le prezice pentru a avea succes.

Faridi a spus că dezvoltatorii companiei, majoritatea dintre aceștia sunt oameni de știință alimentari, chimiști, ingineri chimici, nutriționiști sau bucătari prin formare, creează de obicei un produs nou, începând cu o rețetă de bază (de exemplu, sosul sau muștarul) formula de semințe la care adaugă diverse ingrediente. Întregul proces poate dura de la două săptămâni la șase luni.

Faridi a adăugat că utilizarea AI poate reduce timpul necesar pentru a crea un nou produs cu 70%.

AI nu numai că accesează baza de date existentă a formulelor de mirodenii și a condimentelor brute, ci integrează și datele de vânzări și de marketing, permițând companiei să-și adapteze rețetele la anumite regiuni demografice ale clienților.

Deoarece obținerea rapidă a produselor pe piață poate fi o problemă pentru toate tipurile de companii mari orientate către consumatori, această mișcare are sens pentru Erin Lash, analist la Morningstar, care se ocupă de industria alimentară și de îngrijire personală.

„Cred că un număr de firme caută modalități de a aborda acest lucru și de a uşura propriul ciclu de inovare”, a spus ea.

Cu AI, dezvoltatorul de rețete încă identifică o formulă de semințe pentru a începe și poate stabili câțiva parametri pentru ingrediente care nu ar trebui înlocuite într-o rețetă. Sistemul va sugera formule noi, pe care dezvoltatorii de produse McCormick le pot rafina și gusta, apoi se pot trimite pentru testarea consumatorilor (și, eventual, se vor transforma în produse reale). Sistemul se îmbunătățește, de asemenea, în timp, cu feedback-ul obținut de la dezvoltatori, potrivit lui Faridi.

Până în prezent, AI a dus la unele combinații de arome pe care oamenii nu le-ar putea lua în considerare din cauza prejudecăților culturale cu privire la ce înseamnă un gust bun, a declarat Richard Goodwin, cercetător principal la IBM.
De exemplu, un dezvoltator lucra la o rețetă pentru condimentele de pizza, iar AI a sugerat adăugarea de chimen. Deși este în afara normei pentru condimentele de pizza, ea a încercat-o, iar rezultatul a fost un succes.

În România, McCormick deţine compania Kamis pe care a achiziţionat-o în 2011 şi care este în prezent unul din primii doi distribuitori de condimente la nivel naţional. 

Compania americană a fost fondată în 1889 și este în prezent lider global pe piaţa condimentelor, cu activităti de producție, comercializare și distribuție de condimente, specialităti şi arome pentru întreaga industrie alimentară. Cu peste 11.000 de angajaţi în întreaga lume, compania a avut în 2017 vânzări de 4,8 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de 1,24 de miliarde de euro, echivalentul a 1,2% din PIB, dar comparativ cu......
Beijingul a eliminat temporar vizele pentru românii care călătoresc în China
Beijingul a eliminat temporar vizele pentru românii care călătoresc în China
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă aprecierea faţă de decizia autorităţilor chineze de a excepta, în perioada ...
CFR anunță redeschiderea linia Stanceni – Lunca Bradului pentru circulaţia trenurilor cu tracţiune Diesel
CFR anunță redeschiderea linia Stanceni – Lunca Bradului pentru circulaţia trenurilor cu tracţiune Diesel
La ora 11:09 s-a redeschis linia Stanceni - Lunca Bradului pentru circulaţia garniturilor cu tracţiune Diesel, iar trenurile ...
ANPIS anunță că 154.159 de persoane au beneficiat în luna octombrie de indemnizații de creștere a copilului
ANPIS anunță că 154.159 de persoane au beneficiat în luna octombrie de indemnizații de creștere a copilului
Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului a fost, în luna octombrie 2024, de ...