UDMR ameninţă că părăseşte Coaliţia

UDMR ameninţă că părăseşte Coaliţia de guvernare dacă PDL nu-şi respectă angajamentele. Formaţiunea maghiară vrea ca, într-o săptămână, toate partidele care susţin Guvernul să semneze un protocol de colaborare pentru acest an. În document urmează a fi stabilite termene precise pentru îndeplinirea obligaţiilor din programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu.
Economica.net - vin, 17 feb. 2012, 14:05

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, speră ca protocolul referitor la programul de guvernare să fie semnat într-o săptămână, arătând că există şi „varianta de a părăsi coaliţia”, dacă nu se îndeplinesc cele prevăzute în document.

„Am zis că nu intrăm la guvernare decât dacă aceste propuneri vor fi incluse în programul de guvernare, vor fi duse la capăt şi am cerut să avem pe lângă programul de guvernare un protocol în care să fixăm date calendaristice, să detaliem, unde e nevoie, ceea ce este prevăzut în programul de guvernare. (…) Vom încheia acest protocol, sper, într-o săptămână, cu termene clare şi, dacă nu vor fi respectate, evident atunci e şi varianta de a părăsi coaliţia, dacă nu se îndeplinesc cele prevăzute. Păi un program de guvernare este ca să îl îndeplineşti, nu ca să nu îl faci. Deci nu e niciun fel de problemă. Şi-a asumat coaliţia acest program de guvernare, hai să îl facem. Nu e vorba de a ameninţa”, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Liderul Uniunii a adăugat că în protocol ar putea fi cuprinse termene „până în mai-iunie” sau chiar mai scurte, în funcţie de ce se va negocia cu partenerii de coaliţie.

Borbely a precizat că UDMR este interesată în primul rând de aspecte sociale şi a propus „o conturare mult mai clară a unei politici publice de stimulare a natalităţii” şi acordarea de subvenţii angajatorilor care reintegrează pe piaţa muncii femei cu copii în întreţinere, mai mici de şase ani, alături de îmbunătăţirea legislaţiei privind pensia de urmaş şi alte patru-cinci propuneri care vin în sprijinul familiilor cu copii mulţi.

„În ceea ce priveşte pensiile şi salariile, atât la discuţia cu FMI, cât şi la discuţia privind programul guvernamental, (am vorbit) să introducem acest punct şi eu sunt convins că în luna aprilie vom putea mări salariile şi pensiile, nu pot spune procent, dar a fost o condiţie a UDMR”, a arătat Borbely.

El a amintit problema amnistiei fiscale pentru peste 300.000 de bugetari, care au primit sporuri prevăzute în contractele colective de muncă şi „după doi ani Curtea de Conturi a zis că nu aveau dreptul la aceste sporuri”.

Totodată, un punct vizat de UDMR se referă la infrastructură – continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, care „să vină până la Târgu Mureş”, precum şi începerea lucrărilor, cât de curând, la Autostrada Târgu Mureş – Iaşi.

Potrivit lui Borbely, un capitol separat din protocol se va referi la minorităţi.

„Trebuie să rezolvăm problema Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, nu în mod expres, ci (să existe) o frază în care să spunem că în universităţile multiculturale – «Babeş Bolyai», Universitatea de Arte din Târgu Mureş şi UMF Târgu Mureş – trebuie să fie înfiinţate, conform legii, aceste linii de predare în limba maghiară. Deci apare în programul de guvernare. Să vedem dacă o rezolvăm. Dacă nu se poate altfel, printr-o hotărâre de Guvern”, a spus Borbely.

El a adăugat că nu a fost de acord să apară în programul de guvernare proiectul referitor la reorganizarea teritorială a ţării, „care trebuie discutată, analizată, dezbătută public”.

„Nu e posibil în an electoral să vii cu o astfel de reorganizare, care bulversează tot sistemul administrativ. Anul acesta nu se poate. E nevoie de reformă în sănătate. Dar anul acesta nu e posibil, din cauza anului electoral, ca să finalizăm. Dacă aceste lucruri – şi altele care vor fi propuse de colegii noştri de guvernare – nu se vor face în timp util, ne păstrăm opţiunea chiar de a ieşi de la guvernare, pentru că de aceea ne-am angajat la acest program, pentru a se face, chiar dacă e an electoral”, a conchis Borbely.

Săptămâna trecută, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că Uniunea are condiţii pentru susţinerea noului Guvern, precizând că formaţiunea sa doreşte încheierea unui protocol al coaliţiei pe 2012, care să se refere inclusiv la Facultatea de Medicină de la Mureş şi Autostrada Transilvania.

Te-ar mai putea interesa și
Forțele ucrainiene ar fi capturat un soldat nord-coreean rănit
Forțele ucrainiene ar fi capturat un soldat nord-coreean rănit
Forțele ucrainene au capturat un soldat nord-coreean rănit care a fost trimis să sprijine războiul Rusiei, a confirmat vineri agenția de spionaj din Coreea de Sud....
Premierul Republicii Moldova cere firmelor să mute activitatea în timpul nopții, pentru a reduce consumul de energie în orele de vârf
Premierul Republicii Moldova cere firmelor să mute activitatea în timpul nopții, pentru a reduce consumul de energie în ...
Guvernul Republicii Moldova, țară care este deja în stare de urgență energetică, și care ar putea avea probleme și ...
Racheta chineză Lijian-1 a eșuat și s-a autodistrus
Racheta chineză Lijian-1 a eșuat și s-a autodistrus
CAS Space, una dintre cele mai importante firme de rachete comerciale din China, a declarat vineri că racheta sa Lijian-1 ...
Parlamentul din Moldova a aprobat o strategie de apărare pe 10 ani
Parlamentul din Moldova a aprobat o strategie de apărare pe 10 ani
Parlamentul din Republica Moldova, controlat de aleşi pro-occidentali, a aprobat o strategie de apărare pe zece ani, care ...