Contre Metrorex-CFR: Podul de cale ferată spre Aeroportul Otopeni ar putea perturba traficul aerian – surse

Linia de cale ferată pe care CFR vrea să o treacă peste DN1 spre Aeroportul Otopeni ar putea perturba traficul aerian, spun surse apropiate metroului. Potrivit lor, avizul de la Autoritatea Aeronautică ar fi fost dat "sub presiune", fără a fi analizate în prealabil posibilele efecte asupra traficului aerian. La rândul său, directorul Autorităţii Aeronautice spune că a emis aviz de principiu, în conformitate cu reglementările în vigoare.
Anemona Andone - mie, 20 feb. 2019, 19:39
Contre Metrorex-CFR: Podul de cale ferată spre Aeroportul Otopeni ar putea perturba traficul aerian – surse

Avizul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) pentru proiectul CFR de supratraversare a DN1 ar fi fost emis „sub presiune”, la ordine venite chiar din vârful Ministerului Transporturilor, spun sursele noastre. Acestea avertizează asupra riscului de perturbare a traficului aerian, în condiţiile în care avizul ar fi fost dat fără nicio analiză.

Contactat de către ECONOMICA.NET, Armand Petrescu, directorul general al AACR, a spus că CFR SA a solicitat şi a obţinut avizul de principiu al Autorităţii Aeronautice pentru proiectul „Studiul de Fezabilitate pentru Racord CF la Terminalul T1, Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti”, care prevede supratraversarea DN1.

Petrescu a mai spus că avizul de principiu a fost emis în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare.

„AACR a emis avizul în conformitate cu prevederile RACR – AVZ , ediţia 1/2015 – Reglementarea aeronautică civilă română privind emiterea avizelor la documentaţiile tehnice aferente obiectivelor din zone cu servituţi aeronautice civile sau din alte zone în care pot constitui obstacole pentru navigaţia aeriană sau pot afecta siguranţa zborului pe teritoriul şi în spaţiul aerian al României, şi cu prevederile RACR-ZSAC, ediţia 1/2015 modificată şi completată – Reglementarea aeronautică civilă română privind stabilirea zonelor cu servituţi aeronautice civile şi a condiţiilor de avizare a documentaţiilor tehnice aferente obiectivelor din aceste zone sau din alte zone în care pot constitui obstacole pentru navigaţia aeriană şi/sau pot afecta siguranţa zborului pe teritoriul şi în spaţiul aerian al României”, a explicat directorul general al AACR.

Traficul aerian, afectat de tunel, dar nu de pod?

Iniţial, CFR intenţiona să subtraverseze DN1 cu linia către aeroport. Varianta tunelului ar fi fost însă respinsă de către Autoritatea Aeronautică, potrivit unor explicaţii oferite de CFR SA pentru g4media.ro

„Varianta de subtraversare a DN1 a fost respinsă de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, din cauza apropierii de antena ILS a Aeroportului, soluția de supratraversare prezentând avantaj din punct de vedere economic”, au spus reprezentanţii CFR SA, potrivit g4media.ro.

Dar dacă varianta tunelului ar fi fost respinsă din cauza apropierii de antena respectivă, cum de a fost aprobată cea cu podul?

Întrebaţi în legătură cu acest aspect, reprezentanţii Autorităţii Aeronautice au răspuns că nu au respins varianta tunelului.

„Nu există în baza de date a AACR adresă de respingere a unei documentaţii tehnice complete cu varianta de subtraversare a DN1”, a spus Armand Petrescu, directorul general al AACR.

Contactaţi de către ECONOMICA.NET, reprezentanţii CFR SA au spus că vor răspunde în termenul prevăzut de legea 544/2001, adică în cel mult 30 de zile.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...